Forbes: Πώς η Τουρκία μπορεί να μάθει τα «μυστικά» των Rafale

Η Τουρκία ίσως έχει μια καλή ευκαιρία να «κατασκοπεύσει» από κοντά τα υπερσύγχρονα μαχητικά Rafale - αεροσκάφος που έχει προσθέσει στη φαρέτρα της η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί θα μπορούσαν να έχουν την ευκαιρία, και μάλιστα σύντομα, να εξετάσουν... δια ζώσης το γαλλικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου Dassault Rafale F3R, εάν το Κατάρ αναπτύξει μερικά από αυτά τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη

στο πλαίσιο μιας πρόσφατα επικυρωμένης συμφωνίας εκπαίδευσης.

Βάσει της συγκεκριμένης συμφωνίας, το Κατάρ μπορεί να αναπτύξει 36 αεροσκάφη και 250 στρατιωτικούς στην Τουρκία σε προσωρινή βάση για εκπαίδευση.

Ένας Τούρκος πιλότος πρέπει να είναι παρών ως παρατηρητής σε όλες τις ασκήσεις εκπαίδευσης, σύμφωνα πάντα με τη συμφωνία και με όσα αναφέρει το Forbes στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ντόχα αγόρασε τουλάχιστον έξι διθέσια Rafale στην έκδοση DQ. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό ποια αεροσκάφη θα χρησιμοποιήσει τελικά το Κατάρ.

Η Ντόχα διαθέτει έναν ποικιλόμορφο στόλο δυτικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών 4,5 γενιάς, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων F-15 και Eurofighter Typhoon.

Πάντως, εάν το Κατάρ στείλει τα Ραφάλ στην Τουρκία, τότε αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμο «χαρτί» για τις ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής χώρας δεδομένου ότι η Ελλάδα απέκτησε πρόσφατα και άρχισε να χρησιμοποιεί το προηγμένο αεροσκάφος 4,5 γενιάς.

Η συμφωνία εκπαίδευσης υπεγράφη στις 2 Μαρτίου 2021 και επικυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου. Επομένως, τα πολεμικά αεροσκάφη του Κατάρ θα μπορούσαν να μεταβούν στην Τουρκία το συντομότερο στις αρχές του 2023, καθώς η συμφωνία προβλέπει ότι η Ντόχα πρέπει να ειδοποιήσει την Άγκυρα 60 ημέρες πριν από οποιαδήποτε ανάπτυξη.

#RAFALE #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΚΑΤΑΡ #ΜΑΧΗΤΙΚΑ #ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ #ΕΛΛΑΔΑ #FORBES
Keywords
Τυχαία Θέματα
Forbes, Πώς, Τουρκία, Rafale,Forbes, pos, tourkia, Rafale