Financial Times: Προσχέδιο ΕΕ με 188 ευρώ πλαφόν στο φυσικό αέριο αν κιλοβατώρα

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ «πλησιάζουν» σε τελική συμφωνία για ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου.

Οι αξιωματούχοι επιδιώκουν συμφωνία για ένα όριο που θα κρατήσει τις τιμές χαμηλά για τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα είναι πιθανό να συμφωνήσουν σε ένα όριο

στις τιμές του φυσικού αερίου κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με πηγές, σε μια προσπάθεια να καταστείλουν τις ασταθείς τιμές της ενέργειας που απειλούν να αυξηθούν καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Το σχέδιο εγγράφου που τέθηκε ενώπιον των υπουργών και το οποίο είδαν οι Financial Times, ορίζει έναν μηχανισμό που θα σταματήσει τις τιμές του φυσικού αερίου στα 188 ευρώ/MWh μόλις φθάσουν σε αυτό το επίπεδο για τρεις ημέρες.

Τουλάχιστον 15 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ελλάδας, πιέζουν εδώ και αρκετούς μήνες τις Βρυξέλλες να θεσπίσουν ένα ανώτατο όριο, με την ελπίδα να διατηρήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές χαμηλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Διατακτική Γερμανία, Ολλανδία και Δανία

Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία είναι μεταξύ των κρατών μελών που παρέμειναν επιφυλακτικές ως προς την παρέμβαση στις αγορές, υποστηρίζοντας ότι οι χαμηλότερες τιμές θα οδηγούσαν σε αυξημένη χρήση φυσικού αερίου και θα προκαλούσαν τους εμπόρους να στέλνουν αέριο αλλού.

Οι χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα άνω των 300 €/MWh - το ισοδύναμο άνω των 500 δολαρίων το βαρέλι σε όρους πετρελαίου - το καλοκαίρι, αφού η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες μέσω της μεγαλύτερης οδού προς τη δυτική Ευρώπη, της γραμμής Nord Stream 1 προς τη Γερμανία.

Το προτεινόμενο ανώτατο όριο θα κάλυπτε τα συμβόλαια παραγώγων φυσικού αερίου που διαπραγματεύονται στον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς TTF για προμήθειες ενός μήνα έως ενός έτους.

Αυτό σηματοδοτεί μια μετατόπιση από την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πρότεινε ότι το όριο θα ενεργοποιούνταν όταν οι τιμές των συμβολαίων TTF για το επόμενο μήνα έφταναν τα 275 ευρώ/MWh για 10 ημέρες - τόσο υψηλές που δεν θα είχαν τεθεί σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια των τιμών ρεκόρ το καλοκαίρι.

Οι μηνιαίες τιμές φυσικού αερίου στον ολλανδικό δείκτη αναφοράς διαπραγματεύονταν γύρω στα 112 €/MWh τη Δευτέρα.

Ανώτατο όριο τιμών στα 188 €/MWh

Ο Κωνσταντίνος Σκρέκας, Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, δήλωσε κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση ότι ένα ανώτατο όριο τιμών στα 188 €/MWh "θα δώσει τα σωστά μηνύματα στην αγορά", αλλά δήλωσε επίσης ότι "οποιαδήποτε τιμή" μεταξύ 150 € έως 200 €/MWh "θα λειτουργούσε".

Ένα έγγραφο που εστάλη από 11 πρωτεύουσες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, του Βελγίου και της Πολωνίας, σε άλλα κράτη μέλη το Σαββατοκύριακο και το οποίο είδαν οι Financial Times, πρότεινε ένα ανώτατο όριο που θα ενεργοποιείται όταν οι τιμές φτάνουν τα 160 €/MWh για τρεις ημέρες και 20 €/MWh πάνω από το μέσο όρο των παγκόσμιων τιμών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος είναι σταθερά επιφυλακτικός ως προς το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου, δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να είναι ανοιχτό σε μια συμφωνία. "Από την πλευρά της διάσκεψης ... υπήρχαν κάποιες προτάσεις που ακούγονταν σαν μια καλή λύση", δήλωσε.

Για να κατευναστούν η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και άλλες χώρες που είναι επιφυλακτικές ως προς ένα ανώτατο όριο, στον κανονισμό έχουν εισαχθεί διάφορες διασφαλίσεις που καθιστούν ταχύτερη την άρση του ανώτατου ορίου σε περίπτωση που υπάρχουν ανησυχίες για ελλείψεις φυσικού αερίου στην ΕΕ.

«Φοβούνται» οι έμποροι

Οι έμποροι και οι φορείς της αγοράς φοβούνται ότι κάθε είδους παρέμβαση, όπως ένα ανώτατο όριο, θα αυξήσει τη μεταβλητότητα και θα αναγκάσει τους εμπόρους σε μη ρυθμιζόμενες εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

Η ICE, η οποία διαχειρίζεται το TTF, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ενδέχεται να αποσύρει τις δραστηριότητές της από την ΕΕ εάν εισαχθεί ανώτατο όριο.

Η Kadri Simson, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, δήλωσε ότι πιστεύει "ακράδαντα" ότι η συμφωνία είναι εφικτή, αλλά πρόσθεσε ότι θα απαιτήσει "ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού από όλους".

Ο Jozef Sikela, ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας που προήδρευε της συνεδρίασης της Δευτέρας, δήλωσε ότι πιστεύει ότι "ο αριθμός [για το ανώτατο όριο] θα ξεκινήσει με ένα".

#ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΠΛΑΦΟΝ #ΕΥΡΩΠΗ #ΤΙΜΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα