Eurobank: Με ισχυρά bonus εργαζόμενοι στην FPS- dovalue

Στις 25.000 ευρώ που θα καταβληθεί μάλιστα προκαταβολικά, καθορίστηκε το ελάχιστο bonus που θα λάβουν οι εργαζόμενοι της Eurobank οι οποίοι θα μετακινηθούν από την τράπεζα στη νέα εταιρεία διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών, στη νέα

FPS- dovalue.

Με διατήρηση των υφιστάμενων παροχών και γενναιόδωρο bonus πραγματοποιείται το κρίσιμο βήμα της συμφωνίας, με το ιταλικό fund, doValue, για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Πιο αναλυτικά, το σωματείο εργαζομένων και η διοίκηση συμφώνησαν χθες, μετά από διαπραγματεύσεις, τους όρους και τις προϋποθέσεις μετακίνησης, σε εθελοντική βάση, των 500 εργαζομένων στα κόκκινα δάνεια στην FPS στην οποία υπάρχει ακριβώς ο ίδιος αριθμός θέσεων προς κάλυψη. Και η κατ’ αρχήν συμφωνία ικανοποιεί και τις δύο πλευρές που παρακολουθούν, όπως και όλη η τραπεζική αγορά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Τραπεζικής Επιχείρησης Eurobank, εξασφαλίζεται η απασχόληση για όλους τους υπό μετακίνηση εργαζόμενους, ενώ κατοχυρώνονται και με-ταβιβάζονται όλες οι υφιστάμενες παροχές: μισθολογικές, ασφαλιστικές και σε είδος.Όσοι αποφασίσουν να μετακινηθούν στην FPS:

 - θα λάβουν 10 μεικτούς και αφορολόγητους μισθούς  ως οικιοθελής αποζημίωση με ελάχιστο ποσό τα 25.000 ευρώ. Δηλαδή, ο εργαζόμενος:

- με 1.000 ευρώ μισθό

- που δικαιούται 10.000 ευρώ,

- θα λάβει αποζημίωση 25 μηνών.

Σύμφωνα με το σωματείο, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι:

- το 90% των υπαγόμενων στην συμφωνία θα λάβει από 13 έως 30 μισθούς, ενώ

- το πόσο της "αποζημίωσης" θα δοθεί άμεσα και εφάπαξ.

Οι εργαζόμενοι της Eurobank, που θα αποφασίσουν οικειοθελώς να αποχωρήσουν από την τράπεζα και να μην προσληφθούν στην FPS, θα υπογράψουν σύμβαση λύσης της σχέσης εργασίας με την τράπεζα σε ατο-μική βάση, κάνοντας χρήση του τελευταίου προγράμματος εθελουσίας εξόδου (με μέγι-στο όριο το μικτό ποσό των 160.000 ευρώ). Ο εργαζόμενος θα δεσμευτεί ρητώς ότι για το πρώτο έτος από την αποχώρησή του από την τράπεζα θα απέχει από οποιασδήποτε μορφής απασχόληση σε ανταγωνιστικές προς την F.P.S. επιχειρήσεις και συγκεκριμέ-να σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (Servicers), συμπερι-λαμβανομένης της Eurobank F.P.S. Αν παρα-βεί την υποχρέωση αυτή, ο εργαζόμενος θα οφείλει να επιστρέψει στην Τράπεζα το τμή-μα της αποζημίωσης, το οποίο υπερβαίνει την κατά νόμο αποζημίωση καταγγελίας.

Το κρίσιμο ζήτημα ωστόσο είναι τί θα συμβεί ενδεχόμενη άρνηση των εργαζομένων να αποδεχθούν μια από τις δύο λύσεις. Η διοίκηση σύμφωνα με πληροφορίες έχει απορρίψει το σενάριο των απολύσεων, ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι οι διαθέσιμες θέσεις στην τράπεζα είναι ελάχιστες και εί-ναι στο δίκτυο καταστημάτων. Ετσι, αν προκύψουν αυτές οι περιπτώσεις, η τράπεζα θα καταφύγει στο νόμο περί αποσχί-σεων που προβλέπει υποχρεωτική μετακίνη-ση χωρίς παροχή κινήτρων. Ωστόσο η διοίκη-ση της τράπεζας εκτιμά ότι θα υπάρχει ευρεία αποδοχή της συμφωνίας που επετεύχθει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα