Euro 2020 και κορονοϊός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Το Euro 2020 διεξάγεται φέτος με τους κανονισμούς να είναι εναρμονισμένοι στην έκτακτη κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού

ίκοσι τέσσερις ομάδες θα πέσουν στη μάχη του Euro 2020 που λόγω της πανδημίας του κορονοϊού διεξάγεται φέτος από τις 11 Ιουνίου με τους κανόνες του παιχνιδιού να έχουν εναρμονιστεί με τα ισχύοντα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Ο τρόπος διεξαγωγής της διοργάνωσης

Η μορφή θα είναι η ίδια όπως και του Euro2016 στη Γαλλία,

που κέρδισε η Πορτογαλία: μία φάση ομίλων, χωρίζοντας τις ομάδες σε έξι ομίλους των τεσσάρων, ακολουθούμενη από τέσσερις γύρους νοκ-άουτ.
Κάθε ομάδα θα παίξει τρεις αγώνες στη φάση των ομίλων, συναντώντας κάθε αντίπαλο μία φορά. Μετά από αυτές τις συναντήσεις, οι δύο πρώτες ομάδες θα προκριθούν στους «16», καθώς και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ τουλάχιστον δύο ομάδων από τον ίδιο όμιλο, η πρόκριση θα αποφασιστεί σύμφωνα με - κατά σειρά - τον αριθμό των βαθμών, τη διαφορά γκολ και τον αριθμό των γκολ που σημειώθηκαν στις άμεσες συναντήσεις τους.
Στις φάσεις νοκ-άουτ θα υπάρχει σε περίπτωση ισοπαλίας, παράταση και πέναλτι, μέχρι τον τελικό.

Οι αλλαγές στα ρόστερ

Δεδομένου ότι από την επανέναρξη του ποδοσφαίρου μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, του κορονοϊού η οποία υπερφόρτωσε το πρόγραμμα και αύξησε τον κίνδυνο τραυματισμών, επιτρέπονται πέντε αλλαγές σε κάθε αγώνα - αντί για τρεις σε προηγούμενα τουρνουά - ένας κανόνας που έχει ήδη υιοθετηθεί για άλλες διοργανώσεις.
Η UEFA επέτρεψε επίσης στους προπονητές να καλέσουν 26 παίκτες, αλλά μόνο 23 θα εμφανίζονται σε κάθε φύλλο αγώνα: συνεπώς τρεις θα πρέπει να καθίσουν στις εξέδρες, μια νέα λεπτή παράμετρος στη διαχείριση των ομάδων.
Τέλος και μέχρι τον πρώτο αγώνα, θα είναι δυνατή η ελεύθερη αντικατάσταση ενός παίκτη σε περίπτωση «σοβαρού τραυματισμού ή ασθένειας», ιατρικά πιστοποιημένου, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης μόλυνσης με την Covid-19 ή "περίπτωση επαφής". Οι τερματοφύλακες μπορούν να αντικατασταθούν πριν από κάθε αγώνα "σε περίπτωση φυσικής ανικανότητας".

Οι ποινές για παίκτες και προπονητές

Όπως με όλα τα μεγάλα τουρνουά, οι αποκλεισμένοι παίκτες ή οι προπονητές αναστέλλονται αυτόματα για τον επόμενο αγώνα του τουρνουά ,αλλά σε περίπτωση σοβαρής παραβίασης, το πειθαρχικό όργανο της FIFA μπορεί να αυξήσει την ποινή. Οι τιμωρίες μετά από κόκκινη κάρτα που δεν επιδόθηκε κατά τη διάρκεια του Euro μεταφέρονται στους προκριματικούς αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Oι παίκτες και οι προπονητές που δέχονται δύο κίτρινες κάρτες αναστέλλονται για τον επόμενο αγώνα, αλλά δεν ισχύουν στο τέλος των προημιτελικών.

Το VAR

Παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, το VAR θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο Euro, στο οποίο το 2016 είχε χρησιμοποιήσει μόνο τεχνολογία στη γραμμή τέρματος.

Τα πριμ σε ομοσπονδίες και ομάδες

Με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, «στραγγαλισμένο» οικονομικά από την Άνοιξη του 2020, λόγω της πανδημίας covid-19, το Euro αποτελεί επίσης μία «οικονομική ανάσα», καθώς ήδη από το 2018, η UEFA αποφάσισε να διανείμει 371 εκατομμύρια ευρώ στους 24 συμμετέχοντες.
Επιπλέον, τα έσοδα του ευρώ θα «τροφοδοτήσουν» τα 775 εκατομμύρια ευρώ που καταβλήθηκαν στις 55 ευρωπαϊκές ομοσπονδίες κατά τη διάρκεια του κύκλου 2020-2024 στο όνομα της «αλληλεγγύης», και οι σύλλογοι θα μοιραστούν 200 εκατομμύρια ευρώ για τη διάθεση των παικτών τους.

Τι θα γίνει με τις ομάδες που θα εμφανίσουν κρούσματα κορονοϊού

Εάν μια ομάδα τοποθετηθεί εν μέρει σε καραντίνα ή απομόνωση, ο αγώνας θα διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί εάν η ομάδα «έχει τουλάχιστον 13 παίκτες, συμπεριλαμβανομένου ενός τερματοφύλακα». Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, η UEFA μπορεί να επαναπρογραμματίσει το παιχνίδι «εντός 48 ωρών», ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα γίνει σε άλλο χώρο. Εάν αυτός ο επαναπρογραμματισμός είναι αδύνατος, η UEFA θα επιβάλει κυρώσεις στην ομάδα που θεωρείται «υπεύθυνη για την ακύρωση του αγώνα» με ήττα με σκορ 0-3.

Keywords
Τυχαία Θέματα