E.E: Εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία ως απάντηση για την εισβολή στη Συρία

Δεσμεύτηκαν όλοι οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, όπως δήλωσε σήμερα η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. Ωστόσο, απέφυγαν να εφαρμόσουν επισήμως εμπάργκο, επικαλούμενοι νομικούς λόγους και το ΝΑΤΟ.

Την επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Τουρκία χαιρέτισε η ύπατη εκπρόσωπος

της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο μετά το πέρας της συνεδρίασης. Όπως είπε η ίδια, παρά τις όποιες δυσκολίες, η ΕΕ παρουσίασε μια «ενιαία προσέγγιση» τόσο για τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Συρία όσο και για το θέμα των παράνομων εξορύξεων στα ανοιχτά της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική παρέμβαση στη Βορειανατολική Συρία, σημείωσε ότι η θέση της ΕΕ ήταν ξεκάθαρη, καταδικάζοντας την Τουρκία και καλώντας την να σταματήσει.Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δέσμευση όλων των υπουργών να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Όπως εξήγησε, το γεγονός ότι δε λήφθηκε μια απόφαση υποχρέωσης σε εμπάργκο οφείλεται κυρίως σε νομικούς λόγους που έχουν να κάνουν και με τη συμμετοχή των χωρών στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, υπάρχει η δέσμευση της επιβολής του.

Διπλωματικές πηγές της ΕΕ, που επικαλείται το Politico, εξηγούσαν ότι αν και αυτή η απόφαση δεν ανταποκρίνεται σε εμπάργκο όπλων, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, επιτρέποντας ταυτόχρονα και ταχύτερη εφαρμογή της.

Ας σημειωθεί ότι πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, έχουν επιβάλει εμπάργκο όπλων τις δικές τους τις τελευταίες ημέρες.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σημείωσε ότι η ΕΕ καλεί σε συνεδρίαση την Παγκόσμια Συμμαχία για την Καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς, θεωρείται ότι μια από τις πιο «άμεσες επιπτώσεις» της τουρκικής παρέμβασης είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να βρει την ευκαιρία να "αναστηθεί".

Αναφορικά με το ζήτημα των παράνομων εξορύξεων στα ανοιχτά της Κύπρου, η Φ. Μογκερίνι σημείωσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα για την εφαρμογή ενός «καθεστώτος-πλαισίου» περιοριστικών μέτρων κατά των ατόμων και των εταιρειών που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις.

Όπως ανέφερε, το ακριβές χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των μέτρων δεν είναι ακόμα γνωστό, καθώς χρειάζεται περαιτέρω τεχνική εργασία, ωστόσο, το μήνυμα της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι λήφθηκε η «πολιτική απόφαση» για την επιβολή κυρώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα