Cospar Athens 2022: Η ελίτ της Διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας δίνει ραντεβού στην Αθήνα

Για πρώτη φορά διοργανώνεται στην Ελλάδα, η κορωνίδα των παγκόσμιων συνεδρίων διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας, η 44η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας (44th COSPAR Scientific Assembly). Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν αύριο.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη του εμβληματικού αυτού επιστημονικού γεγονότος που αποτελεί μια ιστορική πρωτιά για την Ελλάδα καθώς συμβολίζει τη θεμελιώδη

συνεισφορά της χώρας μας στην επιστήμη του Διαστήματος.

Για μία ολόκληρη εβδομάδα η Αθήνα θα αποτελέσει το κέντρο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στους τομείς της Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Περισσότεροι από 2.000 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, 3.500 επιστημονικές ανακοινώσεις, σχεδόν όλοι μεγάλοι διαστημικοί οργανισμοί του πλανήτη (π.χ. NASA, ESA, CNES, JAXA, CSA), 8 θεματικές ενότητες και 12 πάνελ (π.χ. με θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η πρόβλεψη του διαστημικού καιρού, η διασύνδεση της επιστήμης με την επιχειρηματικότητα και η χρήση μικροδορυφόρων στην αειφόρο ανάπτυξη), συμπεριλαμβάνονται στο εξαιρετικής σημασίας παγκόσμιο αυτό γεγονός. Ανάμεσα στις 3.500 παρουσιάσεις, που πλαισιώνουν το συνέδριο καθιστώντας το, το μεγαλύτερο που πραγματοποιείται στη χώρα μας συγκαταλέγεται και η παρουσίαση των πρώτων εικόνων και αποτελεσμάτων από το περίφημο James Webb Space Telescope της NASA, που έχει τεθεί ήδη σε τροχιά.

«Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου καλύπτει μελέτες και αποτελέσματα ερευνών τα οποία επεκτείνονται από την επιφάνεια της Γης, μέχρι την ατμόσφαιρα, τον Ήλιο, τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, τους εξωπλανήτες, την αστροβιολογία, τους γαλαξίες, μέχρι και τις μελανές οπές» περιέγραψε εισηγητικά σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος της Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Σταμάτης Κριμιζής,

«Η Αθήνα θα γίνει το κέντρο του κόσμου, όλα τα μάτια στη γη και στο Διάστημα θα είναι στραμμένα σε εμάς και θα παρακολουθήσουν την πορεία που το COSPAR θα χαράξει για τα επόμενα χρόνια για την διαστημική έρευνα», παρενέβη μέσω τηλεδιάσκεψης η κα. Αθηνά Κουστένη, που είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Paris Observatory, Πρόεδρος της Επιτροπής της COSPAR για την Πλανητική Προστασία και Μέλος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

Στα πολλαπλά οφέλη από τη διοργάνωση του συνεδρίου αναφέρθηκε με τη σειρά του και ο Μανώλης Γεωργούλης, διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «COSPAR Athens 2022: H ώρα της Αθήνας», ενώ ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.), Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Ιωάννης Δαγκλής, τόνισε: «Η διοργάνωση του 44ου συνεδρίου της COSPAR στην Ελλάδα είναι και πρέπει να εκτιμηθεί ως μια σπουδαία, μοναδική ευκαιρία, για τους νέους, κυρίως, επιστήμονες της χώρας μας, να ακούσουν και να μιλήσουν με διαπρεπείς επιστήμονες από όλον τον κόσμο και βέβαια φροντίσαμε να δώσουμε την ευκαιρία παρακολούθησης και συμμετοχής σε φοιτητές που ενδιαφέρονται για κάποιο από τα επιστημονικά πεδία του συνεδρίου».

Το COSPAR Athens 2022, ο προϋπολογισμός του οποίου ξεπερνά τα δυο εκατομμύρια ευρώ, υποστηρίζει το Ίδρυμα Ευγενίδου, ενώ το εξαιρετικής σημασίας γεγονός για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συντονίζεται από την Εθνική Επιτροπή Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και το νεοσύστατο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.)

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 24 Ιουλίου σε 30 παράλληλες αίθουσες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Divani Caravel Hotel.

Περισσότερα εδώ: https://www.cosparathens2022.org/

#ΔΙΑΣΤΗΜΑ #ΣΥΝΕΔΡΙΟ #ΑΘΗΝΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα