COVID-19 : «Πράσινο φως» στη χορήγηση φαρμάκων κατά του κορονοϊού σε όλους τους ασθενείς

Τη διαδικασία χορήγησης φαρμάκων εκτός ενδείξεων σε ασθενείς με κορονοϊό, εντός και εκτός νοσοκομείων, προβλέπει η ΠΝΠ.

Στη μάχη του νέου κορονοϊού, ελλείψει φαρμάκων και εμβολίων ειδικά για την Covid-19, οι επιστήμονες αναγκάζονται να δοκιμάσουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων παθήσεων στην προσπάθεια να σώσουν ζωές. Αυτή τη διαδικασία χορήγησης φαρμάκων εκτός ενδείξεων σε ασθενείς με τον ιό ρυθμίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χλωροκίνη, που είναι φάρμακο για την ελονοσία.

Κάθε φάρμακο κυκλοφορεί

για συγκεκριμένες ενδείξεις, δηλαδή για συγκεκριμένες παθήσεις, συμπτώματα και περιπτώσεις. Είναι αυτές που περιλαμβάνονται στην περίληψη χαρακτηριστικών του φαρμακευτικού προϊόντος και στις «οδηγίες» που βρίσκονται στη συσκευασία, για όσα κυκλοφορούν φυσικά και στα φαρμακεία.

Αυτή τη χορήγηση τέτοιων φαρμάκων εκτός ενδείξεων σε ασθενείς με COVID-19 ρυθμίζει η ΠΝΠ. Όπως αναφέρει, λοιπόν όσο υφίσταται ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη διασπορά του κορονοϊού και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται εγκεκριμένες κατάλληλες θεραπείες για την αντιμετώπιση του, είναι δυνατόν, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, χορήγηση φαρμάκων που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας για άλλη ένδειξη αλλά θεωρούνται πιθανώς αποτελεσματικά για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Με ΥΑ θα ορίζονται τα εγκεκριμένα προς χορήγηση θεραπευτικά σχήματα, με αναφορά στις δραστικές τους ουσίες, τη μορφή, την περιεκτικότητα και την ενδεικνυόμενη δοσολογία.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο news4health.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα