Brexit χωρίς συμφωνία: Τι θα συμβεί με τις πτήσεις ανάμεσα σε Μ.Βρετανία και ΕΕ

Η πιθανότητα να καθηλωθούν στο έδαφος πτήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι «κοντά στο μηδέν», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Η οικονομία της Κύπρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και πάνω από ένα τρίτο των 4 εκατ. επισκεπτών που δέχεται κάθε χρόνο προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ερωτηθείς

για τον πιθανό αντίκτυπο του Brexit, και ειδικά για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον επόμενο Μάρτιο χωρίς νέα δικαιώματα αερομεταφορών ή χωρίς να έχουν συμφωνηθεί άλλοι εμπορικοί δεσμοί, ο υπουργός δήλωσε ότι το χειρότερο σενάριο για τις πτήσεις θα αποφευχθεί.

«Βλέπω την πιθανότητα οι πτήσεις να καθηλωθούν στο έδαφος μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ να είναι πολύ κοντά στο μηδέν», δήλωσε.

«Η περίπτωση καμίας αεροπορικής σύνδεσης θα επηρεάσει τα πάντα άρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός… Γι’ αυτό τον λόγο ακούγομαι αισιόδοξος αναφορικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ή όχι για το Brexit».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, μιας εκ των μεγαλύτερων αεροπορικών εταιριών της Ευρώπης, έχει προειδοποιήσει ότι στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, οι βρετανικές πτήσεις θα μπορούσαν να καθηλωθούν στο έδαφος για έως και τρεις εβδομάδες.

Ο Λακκοτρύπης δήλωσε ότι η Κύπρος θα είναι σε θέση να διατηρήσει τις συνδέσεις με τη Βρετανία ανεξάρτητα από την έκβαση του Brexit.

«Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε επίσης μέλη της Κοινοπολιτείας άρα έχουμε στενούς δεσμούς πριν ακόμα από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα νομίζω ότι θα είναι φυσικό για εμάς να ανοικοδομήσουμε τις σχέσεις», δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη.

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα