«Back to basics»: Η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της δεύτερης κάλπης

Στροφή σε μια σαφώς πιο στοχευμένη πολιτική εκπροσώπησης των δυνάμεων της εργασίας, κυρίως τους μισθωτούς, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου και μετά τη βαριά ήττα της 21ης Μαΐου, στην οποία φάνηκε να αποτυγχάνει, μεταξύ άλλων, η στρατηγική της πολλαπλής απεύθυνσης σε μεσαία τάξη, κεντρώα

ακροατήρια, μέχρι και δυνάμεις της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς...

Ιδίως η σοκαριστική πτώση του κόμματος στα λαϊκά προάστια της Αττικής, τα οποία αποτελούσαν τον πυρήνα των κοινωνικών του εκπροσωπήσεων και μπροστά στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις του με αυτά τα στρώματα στην επόμενη κάλπη, η ηγεσία του κόμματος οδηγείται σε μια σαφώς πιο «προσγειωμένη» καμπάνια επικεντρωμένη στα εργατοϋπαλληλικά στρώματα και στη λαϊκότερη μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών. Αντίστοιχη έμφαση προσοχής δίνεται και στον ιδεολογικό πυρήνα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στην Αριστερά και στην Κεντροαριστερά, στις οποίες, σύμφωνα με τα exit pollς, η Κουμουνδούρου παραμένει η κυρίαρχη δύναμη.

Ο Μαραντζίδης «τραβάει» αριστερά

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Dnews”, σε αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και το νέο επικοινωνιακό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, με φανατικότερο θιασώτη αυτής της στοχευμένης καμπάνιας, τον επικεφαλής του, Νίκο Μαραντζίδη, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των στελεχών του κόμματος. Σε αυτή τη λογική, είδαμε τον Αλέξη Τσίπρα να επιλέγει τη Νίκαια την Τετάρτη για την πρώτη δημόσια ομιλία του, από την οποία οι στενοί τους συνεργάτες ξεχώρισαν την εξής φράση: «Στις εκλογές που έρχονται, δεν κρίνονται μόνο κόμματα και πρόσωπα. Κρίνονται οι ζωές μας.

Οι ζωές των εργαζομένων, των νέων, των μικρομεσαίων, της κοινωνικής πλειοψηφίας». Η φράση αυτή συμβολίζει την προαναφερθείσα στροφή στις δυνάμεις της εργασίας, αλλά και την απομάκρυνση από την έπαρση της προηγούμενης περιόδου, δηλαδή τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτο κόμμα μετά από την «χειρότερη» κυβερνητική τετραετία κυβέρνησης ΝΔ. Πλέον, ως εκλογική επιτυχία ορίζεται «η ανατροπή των συσχετισμών» και ως διακύβευμα προς τους πολίτες τίθεται η ανάγκη να «είναι ισχυρή η κοινωνία την επόμενη μέρα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της».

Σε λαϊκά προάστια της Αθήνας επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί και η πρώτη πρωινή περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή και συγκεκριμένα σε Αγίους Αναργύρους και Χαϊδάρι την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο θα ακολουθήσει μάλλον η Χαλκίδα.

Θεματικός προγραμματικός λόγος

Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου προσανατολίζονται να αναβαθμίσουν στη νέα προεκλογική καμπάνια των ρόλων των θεματικών εκδηλώσεων, οι οποίες είχαν μείνει σε δεύτερο πλάνο στην προηγούμενη περίοδο, με εξαίρεση δύο, για τα κόκκινα δάνεια και τις υποδομές.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, εξετάζονται να πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό πρόσωπο τον Αλέξη Τσίπρα, για Οικονομία, Υγεία, Ακρίβεια, Μισθούς-Συντάξεις και ίσως για μία εκ των κατηγοριών Πολιτισμός, Δικαιώματα, Αγροτικά.

Δεν αποκλείεται, δε, να προχωρήσουν και θεματικές εκδηλώσεις περιοχών, τις οποίες θα οργανώσουν αποκεντρωμένα από τον βασικό μηχανισμό της Κουμουνδούρου τα πρόσωπα της νέας Εκλογικής Επιτροπής. Η θεματολογία αυτών των εκδηλώσεων φαίνεται να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για απόφαση στόχευσης σε συγκεκριμένα κοινωνικά και κοινωνικά ακροατήρια, αλλά και τη στροφή στη «σοβαρότητα» και στον θετικό προγραμματικό λόγο, για τα οποία είχε μιλήσει εμφατικά ο Αλέξης Τσίπρας την προηγούμενη βδομάδα στην Κεντρική Επιτροπή.

Χρήσιμη η ψήφος στον ισχυρό ανταγωνιστή

Αυτό το τελευταίο, δηλαδή η στροφή σε σοβαρότητα και θετικό προγραμματικό λόγο, σχετίζεται και με τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον κομματικό ανταγωνισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες του “Dnews”, στην Κουμουνδούρου θέλουν να σταματήσουν ένα ενδεχόμενο ρεύμα ψηφοφόρων προς τις μικρότερες δυνάμεις του προοδευτικού τόξου, κυρίως προς το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου στα αστικά κέντρα και λιγότερο προς το ΠΑΣΟΚ στις αγροτικές – ημιαστικές περιοχές.

Το βασικό διακύβευμα που τίθεται, λοιπόν, για την ηγεσία του κόμματος είναι «σπάσει» την άποψη που διαμορφώνεται σε μερίδα πολιτών ότι για να κοπεί η «παντοδυναμία της ΝΔ» πρέπει να μην κερδίσει αυτοδυναμία και ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να μπουν περισσότερα κόμματα στη βουλή. Η απάντηση που δίνουν σε αυτό το επιχείρημα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να έχει για αντίπαλους πολλά μικρά και αδύναμα κόμματα, καθώς αυτό θα του επιτρέψει να παίξει χωρίς βασικό πολιτικό αντίπαλο εντός και εκτός βουλής.

Επιμένουν, λοιπόν, πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει στο υπάρχον σκηνικό το πραγματικό αντίβαρο στη ΝΔ και να εκπροσωπήσει το μήνυμα των πολιτών ότι η χώρα χρειάζεται ένα κράτος που θα προστατεύει τους αδύναμους, θα σέβεται την αξιοπρέπεια των πολιτών και θα υπηρετεί τα δικαιώματα όλων.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΕΚΛΟΓΕΣ #ΚΑΛΠΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Back, ΣΥΡΙΖΑ,Back, syriza