AstraZeneca: Ποιοι και πότε μπορούν να αλλάξουν τη 2η δόση (βίντεο)

Με SMS θα ειδοποιούνται οι ενδιαφερόμενοι για την αλλαγή εμβολίου, μετά τις διευκρινήσεις, που ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού σχετικά με τη διαδικασία τροποποίησης του σκευάσματος για όσους έχουν κλείσει ραντεβού για την 1η δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ανακοίνωσε διευκρινήσεις σχετικά με τη διαδικασία τροποποίησης του σκευάσματος για όσους έχουν κλείσει ραντεβού για την 1η δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ποιοι και πότε μπορούν να αλλάξουν τη 2η δόση, μετά τις ανακοινώσεις στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τη Δευτέρα (14/06), η σύσταση για το εμβόλιο της AstraZeneca τροποποιείται και πλέον θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών.

Τη συγκεκριμένη περίοδο στην Ελλάδα τα επίπεδα διασποράς του κορονοϊού είναι χαμηλά με τάση για περαιτέρω μείωση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τον εμβολιασμό με την 1η δόση του εμβολίου της AstraZeneca για τα άτομα 60 ετών και άνω, καθώς όπως έγινε γνωστό, το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί σαφώς του κινδύνου από θρόμβωση με θρομβοπενία που μπορεί να εκδηλωθεί μετά από αυτόν.

Με SMS θα ειδοποιούνται όσοι θέλουν αλλαγή εμβολίου

Με βάση τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για την 1η δόση με AstraZeneca και είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της επιτροπής και τη σύσταση, αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο.

Επίσης, όσα άτομα 30-59 ετών επιθυμούν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το AstraZeneca, επειδή εκτιμούν ότι έχουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο νόσησης με τον κορονοϊό, λόγω των συνθηκών και του τρόπου ζωής τους ή/και προκρίνουν τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, θα είναι δυνατό να επιλέξουν το εμβόλιο αυτό.

Ποιες συστάσεις παραμένουν σε ισχύ

Εν τω μεταξύ, σε ισχύ παραμένει η σύσταση για εμβολιασμό των άνω των 60 ετών με AstraZeneca. Η Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε τη Δευτέρα (14/06) πως ισχύει και η σύσταση για συνέχιση του εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca όταν η πρώτη δόση έχει ήδη γίνει. Αλλαγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου γίνεται μόνο αν από την πρώτη δόση του εμβολίου έχει προκύψει θρομβοεμβολικό επεισόδιο. «Αν έχει προκύψει θρομβοπενία, θα μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει αίτηση για αλλαγή δεύτερης δόσης» ανέφερε .

Ποιοι μπορούν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση

Υπάρχουν, ωστόσο, και πολίτες, οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν τη 2η δόση του εμβολίου, όταν έχουν κάνει την πρώτη με AstraZeneca.

Από τη σύσταση αυτή εξαιρούνται:

Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr). Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr). Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca. Μετρώντας το όφελος - κίνδυνο εμβολιασμού με 1η δόση AstaZeneca ανάλογα την ηλικία

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε τη Δευτέρα (14/06) ότι το εμβόλιο της AstraZeneca από εδώ και πέρα θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών.

Μέχρι πρότινος, το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγούταν σε άτομα άνω των 30 ετών.

Όπως εξήγησε, ωστόσο, η ίδια η κ. Θεοδωρίδου αυτή η απόφαση στηρίχθηκε στο επιδημιολογικό φορτίο που βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Τι σήμαινε πρακτικά, όμως αυτό; Σημαίνει ότι σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τους προηγούμενες μήνες, σήμερα ο κίνδυνος θανάτου από COVID-19/100.000 πληθυσμού είναι αρκετά χαμηλός για τα άτομα κάτω των 60 ετών.

Επομένως, από τη στιγμή που ο συγκριτικός κίνδυνος θανάτου από την σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια θρομβώσεων με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό είναι ακόμη και ελαφρώς μεγαλύτερος για ορισμένες ηλικιακές ομάδες, δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρουν έστω και την παραμικρή πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους.

Θυμίζουμε ότι υπάρχουν 3 ακόμη διαθέσιμα εμβόλια που είναι εξίσου αποτελεσματικά με αυτό της AstraZeneca. Επομένως, τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που επιτρέπουν αυτήν την απόφαση.

Ας σημειωθεί ότι αυτές οι αποφάσεις μπορεί να αλλάξουν αν τροποποιηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Μιλώντας με αριθμούς

Σύμφωνα με τον EMA, και αν δεχτούμε ότι αυτή τη στιγμή η κυκλοφορία του SARS-CoV-2 είναι χαμηλή στη χώρα μας, τότε για τους κάτω των 59 ετών, η πιθανότητα θανάτου μετά από νόσηση με COVID-19 είναι μικρότερη του 1. Για την ακρίβεια, όπως βλέπετε στον πίνακα, οι πιθανότητες για τους 20-29 να χάσουν τη ζωή τους είναι μηδενικές ενώ για τους 50-59 είναι 0,5/100.000 πληθυσμού.

Επομένως, για τους 20-49, ο κίνδυνος θανάτου μετά τη 1η δόση εμβολίου της AstraZeneca συγκριτικά με τον κίνδυνο θανάτου από COVID είναι ελαφρώς μεγαλύτερος όταν η κυκλοφορία του ιού είναι χαμηλή. Αυτό ισχύει μάλιστα, και σε περίπτωση μέτριας ή υψηλής κυκλοφορίας του ιού για τους 20-29. Γι΄αυτό, άλλωστε, πριν 2 μήνες είχε απαγορευτεί η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου στους κάτω των 30.

Για ποιους και πότε ενδείκνυται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της ΑΖ

Με βάση τον πίνακα το εμβόλιο ενδείκνυται για τους άνω των 60 ετών σε κάθε επιδημιολογική κατάσταση, ενώ για τους άνω των 30 ετών συνίσταται σε περίπτωση χαμηλής ή μέτριας κυκλοφορίας του ιού.

Ειδικότερα, για τους άνω των 60 ο κίνδυνος θανάτου από COVID-19 είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο μετά από εμβολιασμό με AZ ακόμα και με χαμηλή κυκλοφορία του ιού.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις - με μέτρια και υψηλή κυκλοφορία του ιού δηλαδή - ο κίνδυνος θανάτου από COVID-19 είναι είτε ελαφρώς είτε πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο μετά από εμβολιασμό με AZ για τους άνω των 30 ετών.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 18-24

Την ίδια ώρα, ανοίγει σήμερα, Τετάρτη, 16 Ιουνίου η πλατφόρμα για τα ραντεβού του εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 18-24, της τελευταίας που μπαίνει στο σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας κατά του κορονοϊού

Για την ομάδα αυτή διαθέσιμα είναι τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της Johnson & Johnson, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε πως με την εξέλιξη αυτή σηματοδοτείται και η ολοκλήρωση της προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού για τους πολίτες 18-24 ετών με άυλη συνταγογράφηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως το τελευταίο δεκαήμερο 275.000 συμπολίτες μας από όλες τις ηλικιακές ομάδες έχουν κλείσει νέα ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ τώρα εμβολιάζονται:

Πολίτες άνω των 18 ετών με Johnson &Johnson Πολίτες άνω των 25 ετών Πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου Εργαζόμενοι στο τομέα της υγείας Εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης
Keywords
Τυχαία Θέματα