AstraZeneca: Πιστοί στο ραντεβού τους την Τρίτη οι πολίτες

Πιστοί στο ραντεβού οι πολίτες που είχαν κλείσει ήδη το σωτήριο «τσίμπημα» με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες Τρίτη 15/6 τα προγραμματισμένα ραντεβού με το εμβόλιο της AstraZeneca πραγματοποίηθηκαν σε ποσοστό 93%.

Το ποσοστό είναι μεγάλο και ακριβώς το ίδιο με το ποσοστό ατόμων που είχαν κλείσει ραντεβού με το εμβόλιο της Pfizer.

Ποιοι μπορούν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση

Υπάρχουν, ωστόσο, και πολίτες, οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν τη 2η δόση του εμβολίου, όταν έχουν κάνει την πρώτη με AstraZeneca.

Από τη σύσταση αυτή εξαιρούνται:

Σύμφωνα με το News4Health, ατομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε τη Δευτέρα (14/06) ότι το εμβόλιο της AstraZeneca από εδώ και πέρα θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών.

Μέχρι πρότινος, το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγούταν σε άτομα άνω των 30 ετών.

Όπως εξήγησε, ωστόσο, η ίδια η κ. Θεοδωρίδου αυτή η απόφαση στηρίχθηκε στο επιδημιολογικό φορτίο που βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Τι σήμαινε πρακτικά, όμως αυτό; Σημαίνει ότι σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τους προηγούμενες μήνςε, σήμερα ο κίνδυνος θανάτου από COVID-19/100.000 πληθυσμού είναι αρκετά χαμηλός για τα άτομα κάτω των 60 ετών.

Επομένως, από τη στιγμή που ο συγκριτικός κίνδυνος θανάτου από την σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια θρομβώσεων με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό είναι ακόμη και ελαφρώς μεγαλύτερος για ορισμένες ηλικιακές ομάδες, δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρουν έστω και την παραμικρή πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους.

Θυμίζουμε ότι υπάρχουν 3 ακόμη διαθέσιμα εμβόλια που είναι εξίσου αποτελεσματικά με αυτό της AstraZeneca. Επομένως, τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που επιτρέπουν αυτήν την απόφαση.

Ας σημειωθεί ότι αυτές οι αποφάσεις μπορεί να αλλάξουν αν τροποποιηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα