AstraZeneca: Η Νορβηγία «πάγωσε» τη χορήγησή του εμβολίου και «σπρώχνει» δόσεις σε Σουηδία και Ισλανδία

Η Νορβηγία θα δανείσει 216.000 δόσεις εμβολίων της AstraZeneca κατά του κορονοϊού στην Σουηδία και την Ισλανδία όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (22/4) το υπουργείο Υγείας της χώρας, ενώ προ ημερών αποφάσισε να «παγώσει» την χορήγησή του.

Η Νορβηγία ανέστειλε την χορήγηση του εν λόγω εμβολίου κατά του κορονοϊού,  στις 11 Μαρτίου έπειτα από τις λιγοστές

περιπτώσεις νοσηλείας νεαρών εμβολιασθέντων για έναν συνδυασμό θρόμβωσης, αιμορραγίας και θρομβοπενίας, κάποιοι εκ των οποίων στη συνέχεια κατέληξαν.

Η Σουηδία και η Ισλανδία θα μπορέσουν να παραλάβουν τις δόσεις από την Νορβηγία για όσο διαρκεί η αναστολή στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. «Θα μας επιστραφούν οι δόσεις που θα δανείσουμε όταν το ζητήσουμε», ανέφερε ο υπουργός Υγείας της Νορβηγίας, Μπεντ Χόιε, σε ανακοίνωσή του.

Την ίδια ώρα αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι δε θα επεκτείνει το συμβόλαιο με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία. Η προθεσμία για την ενεργοποίηση της σχετικής ρήτρας για την αγορά αυτών των δόσεων είχε ήδη λήξει. 

Σύμφωνα με το «Reuters» εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η προθεσμία για την ενεργοποίηση της ρήτρας για την αγορά συγκεκριμένων δόσεων από την AstraZeneca είχε ήδη λήξει και η Κομισιόν δεν σκοπεύει να την αποδεχθεί.

Η Επιτροπή έχει παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca ως μέρος μιας σύμβασης που περιλάμβανε 400 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων τα 100 εκατομμύρια ήταν προαιρετικά.

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα