Aντιδράσεις για την ομιλία μέλους του Τάγματος Αζόφ στη Βουλή: Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση, παρέμβαση Σαμαρά (βίντεο)

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος αυτό που έγινε σήμερα στην ελληνική Βουλή», ενώ για ατόπημα έκανε λόγο και η Όλγα Γεροβασίλη

Στη σημερινή ομιλία του Ζελένσκι στο κοινοβούλιο, ο Ουκρανός πρόεδρος προέβαλε ένα βίντεο με μαρτυρίες δύο Ελλήνων ομογενών που πολεμούν ενάντια στη ρωσική εισβολή.

«Απευθύνομαι σε εσάς ως Έλληνας στην καταγωγή», ξεκίνησε το μήνυμα του ο πρώτος εξ αυτών.

«Ονομάζομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών, τραυματίστηκε

τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές», ανέφερε μεταξύ άλλων αποκαλύπτοντας πως ο ίδιος μάχεται ως μέλος του τάγματος Αζόφ.

Ποιοι αποχώρησαν την ώρα της ομιλίας

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν έγινε η παρέμβαση του μαχητή από το Τάγμα Αζοφ, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από τη Βουλή.

Πρόκειται για τους:

Θοδωρή Δρίτσα, Νίκο Φίλη, Γιάννη Γκιόλια και Γιώργο Βαρεμένο.

O Nίκος Φίλης σημείωσε πως αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, «όταν κατά την εμφάνισή του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι περιέλαβε βιντεοσκοπημένο μήνυμα εκπροσώπου του φασιστικού τάγματος Αζόφ, με πρόσχημα την ελληνική καταγωγή του» και πρόσθεσε:

Ο πρόεδρος της Βουλής και η κυβέρνηση οφείλουν εξηγήσεις για αυτό το απαράδεκτο γεγονός. Η συμπαράστασή μας προς τον Ουκρανικό λαό που αμύνεται απέναντι στη Ρωσική εισβολή είναι δεδομένη. Θα ενταθεί το επόμενο διάστημα με πρωτοβουλίες για την Ειρήνη. Εναντίον των ιμπεριαλιστικών πολέμων, του εθνικισμού, του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής.

Εξήγησεις θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το «βήμα» σε μέλος του Αζοφ

Σε δήλωσή της από το Περιστύλιο της Βουλής, η Όλγα Γεροβασίλη, γενική γραμμέτας της ΚΟ του Σύριζα, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ:

Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα.​

Τσίπρας: «Απολύτη ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη»

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό.

Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο ΠΘ. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή.

Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση.
Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο ΠΘ.
Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή.
Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη.
Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή.

Αλέξης Τσίπρας - Alexis Tsipras (@atsipras) April 7, 2022

ΚΙΝΑΛ: Μεγάλη ευθύνη του Προέδρου της Βουλής

Mε δήλωση της, η γραμματέας της ΚΟ ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ε. Λιακούλη, έκανε λόγο για μεγάλη ευθύνη του Προέδρου της Βουλής:

Σήμερα απευθύνθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ Ζελένσκι. Στο πρόσωπο του Ουκρανού Προέδρου, είδαμε τον ουκρανικό λαό και τα δεινά που υφίσταται από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που καταδικάσαμε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή. Α

υτό που μας κατέστη γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων ήταν η ομιλία του κ Ζελένσκι και μόνο.

Το ερώτημα που ευθέως τίθεται είναι αν ο Πρόεδρος της Βουλής γνώριζε και ενέκρινε τις ομιλίες προσώπων που δεν είχαν καμία θεσμική αρμοδιότητα και για τις οποίες δεν υπήρξε καμία ενημέρωση.

Η ευθύνη του κ. Προέδρου είναι μεγάλη και εύλογα ζητούνται εξηγήσεις.

«Ο Ζελένσκι πρόσβαλε τη Βουλή των Ελλήνων»

Aπό την πλευρά του, ο Γιάννης Βαρουφάκης σχολίασε τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, γράφοντας στο Twitter:

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι μόλις πρόσβαλε τη Βουλή των Ελλήνων δίνοντας βήμα σε ναζί μέλη του Τάγματος Αζόφ και, έτσι, υπονόμευσε τον αγώνα των Ουκρανών εναντίον του στρατού του Πούτιν. Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο Τάγμα Αζόφ που δίνει άλλοθι στον Πούτιν.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι μόλις πρόσβαλε τη Βουλή των Ελλήνων δίνοντας βήμα σε ναζί μέλη του Τάγματος Αζόφ και, έτσι, υπονόμευσε τον αγώνα των Ουκρανών εναντίον του στρατού του Πούτιν. Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο Τάγμα Αζόφ που δίνει άλλοθι στον Πούτιν.

— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) April 7, 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα