Aναδρομικά σε γιατρούς: Μέχρι 24.000 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν, αντισυνταγματικός μνημονιακός ο νόμος περικοπών

Μέχρι δύο χρόνια αναδρομικά μπορούν να διεκδικήσουν χιλιάδες γιατροί που δεν έχουν προσφύγει κατά των μνημονιακών μειώσεις των μισθών.

Ειδικότερα σύμφωνα με νομικούς κύκλους η απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε αντισυνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ ανοίγει το δρόμο για να λάβουν όλοι οι γιατροί αναδρομικά των δύο τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα όσοι γιατροί προσέφυγαν και δικαιώθηκαν ζητούν να λάβουν αναδρομικά 5ετίας μέχρι 60.000 ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, τα δικαστήρια ουσίας επιδίκασαν και επιδικάζουν μεικτές μηνιαίες διαφορές περίπου 1.000

ευρώ. Τα επιδικασθέντα ποσά ανέρχονταν, όταν οι διαφορές αφορούσαν 4 ή και 5 έτη, σε συνολικά μεικτά ποσά μέχρι και 60.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους γιατρούς σύμφωνα με τους νομικούς οι γιατροί με την απόφαση αυτή μπορούν να διεκδικήσουν να λάβουν αναδρομικά δύο τελευταίων ετών άρα περίπου 24.000 ευρώ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφασή του έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ που έγιναν με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012.

Της απόφασης του Αρείου Πάγου είχαν προηγηθεί άλλες Πρωτοδικείων, Εφετείων, Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Ολομέλεια του Άρειου Πάγου έκρινε ότι παράνομα καταβάλλονταν μειωμένες οι αποδοχές στους γιατρούς του ΕΣΥ λόγω του συγκεκριμένου νόμου που περιλαμβάνονταν στο λεγόμενο «Μεσοπρόθεσμο».

Η Ολομέλεια έκρινε ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι αντισυνταγματικός και δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Η Ολομέλεια, απέρριψε την αναίρεση της 1ης ΔΥΠΕ, επικυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο όλες τις προηγούμενες αποφάσεις των δικαστηρίων.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι ο νόμος 4093/2012 δεν είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και επομένως δεν πρέπει να εφαρμοσθεί, γιατί:

α) Δεν προέβη σε «εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις εν λόγω μειώσεις», ούτε «αν το αναμενόμενο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τις μειώσεις είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις των μειώσεων». Δηλαδή νομοθετήθηκαν μειώσεις που μπορούσαν να προκαλέσουν συνολικά ζημία αντί για όφελος και πιθανότατα προκάλεσαν ζημία.

β) Δεν εξετάστηκε από το νόμο «αν θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» ως προς τη μείωση των δημοσίων δαπανών, αλλά με μικρότερο κόστος για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

γ) Δεν εξετάστηκε αν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ παραμένουν μετά τις νέες μειώσεις επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και ανάλογες της αποστολής που τους έχει ανατεθεί με το άρθρο 5 παρ. 5 του Συντάγματος.

Στο μεταξύ αναμένεται η κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς τη συνταγματικότητα του ισχύοντος ν. 4472/2017 (εκδικάσθηκε την 15.1.2021), ενώ έχει ήδη αποφανθεί σειρά πολιτικών δικαστηρίων της ουσίας, τα οποία έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν δεκτές τις αντίστοιχες αγωγές που στρέφονται πλέον κατά της συνταγματικότητας και του ισχύοντος νόμου.

Η απόφαση αυτή έχει καθυστερήσει πάνω από ένα έτος και αφορά 350.000 συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ωστόσο δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να επεκτείνει την εφαρμογή της στο σύνολο των συνταξιούχων. Επαφίεται δηλαδή στην πολιτική βούληση να επεκτείνει την καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους (περίπου 2,5 εκατομμύρια).

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος, το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και περίπου 50 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Aναδρομικά, Μέχρι 24 000,Anadromika, mechri 24 000