Aduhelm: Τα οφέλη και οι παρενέργειες του νέου πολλά υποσχόμενου φαρμάκου κατά του Αλτσχάιμερ

Πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια χωρίς να βγει μια νέα θεραπεία κατά του Αλτσχάιμερ και η Biogen τελικά κατάφερε να δώσει ελπίδες σε πολλούς ανθρώπους και τις οικογένειές τους λανσάροντας το aducanumab (αντουκανουμάμπη) γνωστό και ως Aduhelm.

Πρόκειται για ένα φάρμακο το οποίο θεραπεύει την ασθένεια, επιτιθέμενο στις πρωτεϊνικές πλάκες που συνδέονται με τη νόσο. Οι κλινικές δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι το φάρμακο επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου από τα πρώτα στάδια και βοηθά να «καθαρίσει» τις πρωτεϊνικές

πλάκες που συνδέονται με αυτή.

Ωστόσο, η έγκριση του φαρμάκου από τον FDA (Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων) είναι αμφιλεγόμενη καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον τρόπο που βοηθάει στην βελτίωση των συμπτωμάτων.

Παρόλα αυτά, την στιγμή που άλλα φάρμακα φαίνεται ότι ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της νόσου, το Aduhelm σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής έδειξε ότι επιβραδύνει της εξέλιξη της νόσου - στην ουσία επιβραδύνει τις πλάκες που συνδέονται με τη νόσο - ήδη από τα πρώτα στάδια.

Για την ώρα ωστόσο δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα μπορούσε όντως να σταματήσει τα κλινικά συμπτώματα της νόσου και για αυτό το λόγο η έγκρισή του θεωρείται αμφιλεγόμενη.

Ο ρόλος των αμυλοειδών πλακών

Στο Αλτσχάιμερ τα νευρικά κύτταρα νεκρώνουν λόγω της εναπόθεσης αμυλοειδών πλακών και των νευροϊνιδιακών επιπλοκών στον εγκέφαλο, γεγονός το οποίο προκαλεί σε κλινική δυσλειτουργία δήλωσε ο Dr. Gayatri Devi, νευρολόγος στο Νοσοκομείο Lenox Hill, ο οποίος ειδικεύεται στις εγκεφαλικές διαταραχές.

Όπως δήλωσε ο ίδιος υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι η αφαίρεση ή παρεμπόδισή τους μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία της νόσου.

Το φάρμακο στοχεύει στην επιβράδυνση των συμπτωμάτων

Από την πλευρά της η Dr. Patrizia Cavazzoni διευθύντρια του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας για τα Φάρμακα του FDA, δήλωσε ότι ενώ μέχρι τώρα είχαμε φάρμακα που ανακουφίζουν τα συμπτώματα της νευροεκφυλιστικής ασθένεια το Aduhelm είναι η πρώτη θεραπεία που στοχεύει στην διαδικασία της εξέλιξης της νόσου.

Σύμφωνα με το FDA, οι ερευνητές της Biogen αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα του Aduhelm σε δύο διαφορετικές μελέτες που εξέτασαν σχεδόν 3.500 ασθενείς. Και οι τρεις ήταν διπλές - «τυφλές» τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες τόσο με εικονικό φάρμακο όσο και όσον αφορά τις δόσεις σε άτομα που έπασχαν από Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έλαβαν το φάρμακο είχαν είχαν σημαντική μείωση στην εμφάνιση της συχνότητας της βήτα αμυλοειδούς πλάκας. Ωστόσο, οι ασθενείς που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου της έρευνας ή σε αυτούς που δεν το έλαβαν δεν είχαν καμία μείωση στην βήτα αμυλοειδή πλάκα.

Γιατί θεωρείται αμφιλεγόμενη η έγκριση

Δεν είναι ξεκάθαρο αν όσοι λάβουν το φάρμακο θα έχουν και λιγότερα συμπτώματα. Μια άλλη μελέτη που έγινε σχετικά με το φάρμακο αυτό παρατήρησε ότι το όφελος είναι μικρό ενώ μια άλλη έδειξε ότι δεν υπάρχει όφελος.

Ο FDA ζήτησε από από τη Biogen να ξεκινήσει μια ακόμα δοκιμή για να πιστοποιήσει ότι το φάρμακο όντως λειτουργεί. Αν η δοκιμή αποτύχει τότε ο FDA θα μπορούσε να αποσύρει την έγκριση.

Σε κάθε περίπτωση όταν το Aduhelm χορηγείται ενέσιμα (χρειάζεται μια ώρα για την χορήγησή του στον ασθενή) κάθε 4 εβδομάδες έχει παρενέργειες.

Οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί και η τιμή του
Keywords
Τυχαία Θέματα