84η ΔΕΘ: Τι σημαίνει το κόκκινο σημάδι στο μέτωπο του Έλληνα πρωθυπουργού

Εντύπωση προκάλεσε σήμερα η εικόνα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 84η ΔΕΘ, με κόκκινο σημάδι στο μέτωπο -το λεγόμενο τιλάκ ("tilak").

Το τιλάκ, στον ινδουισμό, είναι ένα σήμα, που γενικά γίνεται στο μέτωπο, υποδηλώνοντας την θρησκευτική υπαγωγή ενός ατόμου σε μια σέκτα.

Τα σημάδια γίνονται με το χέρι ή με μεταλλική σφραγίδα, χρησιμοποιώντας τέφρα από θυσιαστική φωτιά, πάστα σανδαλόξυλου, κουρκούμη, κοπριά αγελάδων, πηλό, κάρβουνο ή κόκκινο μολύβι. Μεταξύ ορισμένων αιρέσεων το σημάδι γίνεται σε 2, 5, 12 ή 32 μέρη του σώματος καθώς και στο μέτωπο.

Μεταξύ

των Shaivas (οπαδοί του Shiva), το τιλάκ συνήθως παίρνει τη μορφή τριών οριζόντιων παράλληλων γραμμών στο μέτωπο, με ή χωρίς κόκκινη κουκίδα. Μερικές φορές μια ημισέληνος ή τρίαινα υποδηλώνει έναν Shaiva. Μεταξύ των Vaishnavas (οπαδοί του Vishnu), οι πολλές παραλλαγές τιλάκ ακολουθούν ένα γενικό μοτίβο δύο ή περισσότερων κατακόρυφων γραμμών που μοιάζουν με το γράμμα U και αναπαριστούν το πόδι του Vishnu, με ή χωρίς κεντρική γραμμή ή βούλα.

Τα σημάδια που έχουν οι γυναίκες στο μέτωπο (συνήθως μια κόκκινη κουκκίδα για αδέσμευτες γυναίκες) μπορεί να υποδηλώνουν την θρησκευτική σύνδεση, αλλά συχνότερα ποικίλλουν ανάλογα με τη μόδα που επικρατεί σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της Ινδίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα