30 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη – Τα μηνύματα της οικογένειας

Συμπληρώνονται σήμερα 30 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από τη «17 Νοέμβρη», τη μεγαλύτερη ελληνική τρομοκρατική οργάνωση που έδρασε ποτέ στην Ελλάδα, με την πλέον μακρόχρονη δράση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία και η οικογένειά του έστειλαν τα δικά τους

μηνύματα για την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα. “30 χρόνια χωρίς τον Παύλο Μπακογιάννη. Μας λείπει πάντα. Δεν θα πάψει ποτέ να μας εμπνέει”, έγραψε ο Πρωθυπουργός.

{https://twitter.com/kmitsotakis/status/1177167175456632832}

ΝΔ: Οι δολοφόνοι δεν κατάφεραν να σβήσουν τις ιδέες του

«Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από εκείνη την ημέρα που οι δολοφόνοι της 17Ν σκότωσαν τον Παύλο Μπακογιάννη. Κατάφεραν να διακόψουν το νήμα της ζωής του αλλά δεν κατάφεραν να σβήσουν τις ιδέες του», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας και προσθέτει:

«Η στάση του στο δημόσιο βίο και οι αγώνες του για τη δημοκρατία συνεχίζουν να μας εμπνέουν».

Ντόρα Μπακογιάννη: Είδα το δολοφόνο σου να βγαίνει από τη φυλακή

«Πέρασαν 30 χρόνια! Δεν πιστεύω ότι πέρασαν 30 χρόνια από τη στιγμή που χτυπούσαν τρία τηλέφωνα και το κουδούνι της πόρτας μαζί... Σ΄ αυτά τα 30 χρόνια είδα πολλά! Ανθρώπους που σε πίστεψαν, να κλαίνε και να σε θυμούνται», έγραψε η Ντόρα Μπακογιάννη στο λογαριασμό της στο facebook.

{https://twitter.com/Dora_Bakoyannis/status/1177087909045919745}

«Συναγωνιστές στη μάχη κατά της δικτατορίας, να καταθέτουν τις δικές τους μαρτυρίες.Ευρυτάνες συμφιλιωμένους μετά τον εμφύλιο και τα χρόνια του διχασμού. Είδα να χάνονται μάχες κατά της τρομοκρατίας, αλλά και να κερδίζονται.Είδα το δολοφόνο σου να βγαίνει από τη φυλακή, τον είδα να περπατάει στα πεζοδρόμια υπερήφανος, εκεί όπου σας σκότωσε. Δεν είδα πολλές διαδηλώσεις ενάντια στην τρομοκρατία.Ακόμα και μετά τη δολοφονία των παιδιών στην Marfin βρεθήκαμε πολύ λίγοι άνθρωποι. Σ’ αυτά τα 30 χρόνια έκανα ό,τι μπορούσα για να τιμήσω τη μνήμη σου, πάνω απ΄ όλα, τις αρχές και τις αξίες σου. Κάποιες φορές με επιτυχία, κάποιες άλλες όχι. Ένα πράγμα όμως είναι σίγουρο! Τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου μεγάλωσαν να αγαπούν και όχι να μισούν. Αυτό από μόνο του αξίζει πολλά. Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο, όμως θα συνεχίσουμε Παύλο μου», αναφέρει στο μήνυμά της.

Κώστας Μπακογιάννης: Σκέφτομαι διαρκώς ένα πράγμα…

Ο γιος του Παύλου Μπακογιάννη, Κώστας, σήμερα δήμαρχος Αθηναίων, ανέβασε μια φωτογραφία με τον πατέρα του όταν ο ίδιος ήταν παιδί: «Τριάντα χρόνια τώρα, σκέφτομαι διαρκώς ένα πράγμα. Αν σε κάνω υπερήφανο. Ελπίζω να τα καταφέρνω», έγραψε.

Ποιος ήταν ο Παύλος Μπακογιάννης

Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1935 στο χωριό Βελωτά της Ευρυτανίας. Σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, παίρνοντας πτυχίο Πολιτικής Οικονομίας και Πολιτικών Επιστημών των Πανεπιστημίων Μονάχου, Τύμπιγκεν και Κωνσταντίας (Konstanz), στο Πανεπιστήμιο της οποίας ανακηρύχθηκε κατόπιν Διδάκτωρ των Κοινωνικών Επιστημών. Δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 και για 10 περίπου χρόνια διηύθυνε το ελληνόφωνο πρόγραμμα της ραδιοφωνίας της Βαυαρίας.

Στο Μόναχο γνώρισε τη Ντόρα Μητσοτάκη, κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης και την οποία και παντρεύτηκε το 1974. Μαζί της απέκτησε δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα.Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα. Εργάσθηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και το 1982 ανέλαβε εκδότης – διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού «ΕΝΑ» ως το Φεβρουάριο του 1985.

Από το Νοέμβριο του 1985 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1989 ο Παύλος Μπακογιάννης διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Μητσοτάκη. Τον Ιούνιο του 1989 εκλέχθηκε βουλευτής της μονοεδρικής περιφέρειας Ευρυτανίας. Ακολούθησε η Κυβέρνηση Τζαννετάκη, στο σχηματισμό της οποίας έλαβε ενεργό ρόλο, ως διαπραγματευτής μεταξύ του κόμματός του και του Συνασπισμού.Λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία του είχε εισηγηθεί, ως βουλευτής της ΝΔ, νομοσχέδιο για την απάλειψη των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα