Ξένια Σαμπτσάκ: Το... στιλέτο στα πλευρά του Πούτιν


Οι New York Times την χαρακτήρισαν κάποτε ως το "στιλέτο στα πλευρά του Πούτιν". Δεν γνωρίζουμε αν η Ξένια Σαμπτσάκ θα φοράει... γόβα στιλέτο την ημέρα που θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές της Ρωσίας. Γνωρίζουμε, όμως, πως μετά από τις πολλές "επιθέσεις" που έχει κάνει στον Ρώσο πρόεδρο μέσω των λεγόμενών της τα τελευταία χρόνια, πλέον διεκδικεί ανοιχτά τον... θρόνο του.

«Το όνομά μου είναι

Ξένια Σαμπτσάκ. Είμαι 36 ετών. Και, όπως κάθε άλλος πολίτης της Ρωσίας, έχω το δικαίωμα να είμαι υποψήφια για την προεδρία. Αποφάσισα να ασκήσω αυτό το δικαίωμα», ανέφερε σε βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, παρά το γεγονός πως γνωρίζει ότι οι πιθανότητές της είναι απειροελάχιστες.

Ένα δημοσίευμα πριν από καιρό της ρωσικής εφημερίδας Vedomosti, το οποίο ανέφερε ότι το Κρεμλίνο εξέταζε την υποψηφιότητά της στις προεδρικές εκλογές, είχε προκαλέσει την αντίδραση της ίδιας της Σαμπτσάκ, που είχε δηλώσει τότε, αρκετά οργισμένη, ότι μόνη της αποφασίζει για τις επιλογές της καθιστώντας σαφές ότι δεν έχει συζητήσει με κανένα το θέμα αυτό. Ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν και η Σάμπτσακ "μετά βαΐων και κλάδων" βγήκε για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της.

Έγινε, έτσι, η γυναίκα που αναζητούσε το Κρεμλίνο προκειμένου να δώσει νέο χρώμα στις ρωσικές προεδρικές εκλογές του 2018. Είχαν εξεταστεί 5-7 υποψηφιότητες. Φαβορί εμφανίζονταν τρεις γυναίκες που προέρχονταν από το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία». Πρόκειται για την πρόεδρο της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Γυναικών Ρωσίας Νατάλια Βελίκαγια, την επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Γονέων Ιρίνα Βόλινβετς και την Ιρίνα Πετελιάεβα που είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του κόμματος.

Ωστόσο, δημοσίευμα του Σεπτεμβρίου είχε πρώτο την... είδηση, που τότε είχε περάσει στα ψιλά. «Ιδανική επιλογή είναι η Ξένια Σαμπτσάκ, (κόρη του εκλιπόντος δημοφιλούς πολιτικού και δημάρχου του Λένινγκραντ επί Μιχαήλ Γκορμπτασόφ Ανατόλι Σαμπτσάκ-σ.σ) η οποία δίνει την εικόνα της σύγχρονης νέας σε ηλικία γυναίκας, η οποία θα ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική, είναι έξυπνη, εντυπωσιακή, ενδιαφέρουσα, αλλά η εικόνα της δεν ανταποκρίνεται συνολικά στην εικόνα της παραδοσιακής Ρωσίδας και το ζήτημα είναι αν η ίδια δεχθεί». Είδηση που επιβεβαιώθηκε 1,5 μήνα μετά.



Η Ρωσίδα "Πάρις Χίλτον"

Το περιοδικό Tatler της Ρωσίας έκανε τη λίστα των πιο επιθυμητών ανύπαντρων γυναίκων στη χώρα. Ο κατάλογος βασίζεται στην περιουσία των γυναικών και τη θέση προσωπικοτήτων τους. Είναι γνωστή σε όλη τη Ρωσία ως δημοσιογράφος και παρουσιάστρια. Ξένια είναι Νο.1 της Ρωσίας "It girl", ανάλογη με την Πάρις Χίλτον

Η Ξένια Σομπτσάκ είναι η δεύτερη κόρη του πρώτου δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης, Ανατόλι Σομπτσάκ και της Ρωσίδας πολιτικού Λιουντμίλα Ναρούσοβα. Ως παιδί παρακολούθησε την σχολή μπαλέτου που συνδέονταν με το Θέατρο Μαρίινσκι και το σχολείο τέχνης Μουσείο Ερμιτάζ.

Το 1998, η Ξένια έφυγε από το σχολείο και πήγε στο Πανεπιστήμιο Χέρτσεν, και εγγράφηκε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης (Τμήμα Διεθνών Σχέσεων). Το 2001 μετακόμισε στη Μόσχα και εγγράφηκε στο πρόγραμμα Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων. Το 2002 γράφτηκε σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο τμήμα της πολιτικής στο ίδιο πανεπιστήμιο.



Η Σαμπτσάκ έπαιξε στην ταινία "Κλέφτες και Πόρνες", ταινία του 2004. Είναι επίσης γνωστή ως σχεδιάστρια ρούχων και προωθήτρια των ελαστικών μποτών. Τον Ιούνιο του 2006 δημιούργησε την πρώτη της συλλογή των εν λόγω μπότες.

Το 2004, η Σαμπτσάκ αναγνωρίστηκε ως υποψήφια για να γίνει διαστημική τουρίστρια της Ρωσίας, που εκτελούν πτήσεις προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πάνω σε έναν πύραυλο Soyuz. Μπορεί να έχουν αναλάβει κάποιες αρχικές δοκιμές και κατάρτισης κοσμοναυτών, αλλά το έργο δεν κατέληξε πουθενά.

Επίσης, συμμετείχε κατά τον πρόσφατα παραγόμενο νόμο που απαγορεύει την δημόσια χρήση ιδιωτικής ζωής των ρωσικών διασημοτήτων χωρίς την άδειά τους.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2008, η Σαμπτσάκ ήταν σε μια πτήση της Aeroflot από τη Μόσχα στη Νέα Υόρκη, όταν η ίδια και άλλοι επιβάτες συμπέραναν ότι ο πιλότος ήταν μεθυσμένος πριν από την απογείωση. Η Σαμπτσάκ καλεί τους εκπροσώπους της Aeroflot και καταφέρνει να βγάλει τον πιλότο από το πιλοτήριο.



"Πούτιν η κυβέρνησή σου είναι σκ@τ@"


Όταν είχαν γραφτεί τα δημοσιεύματα που την ήθελαν να βάζει υποψηφιότητα, μέσα στη γενικότερη διάψευσή της, η Ξένια ξέφυγε. Και τα σχόλιά της για την κυβέρνηση ξεπέρασαν τα όρια.

«Δεν γνωρίζω τι και ποιος συζητά εκεί στα υψηλά κλιμάκια, αλλά εδώ και καιρό παρατηρώ το πολιτικό μας τοπίο. Και η διάγνωσή μου είναι μία, Κύριοι, ότι η πολιτική σας είναι σ…. Ανιαρή και απεχθής!», έγραψε στο Instagram, για να συνεχίσει μέσω Facebook.

«Τα σημερινά δημοσιεύματα με έβαλαν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν είναι μόνο ότι δεν πάω πουθενά. Όσα γράφτηκαν είναι ψέματα. Δεν είχα άμεση ούτε έμμεση επαφή με την κυβέρνηση του Πούτιν για αυτό το ζήτημα. Δεν χρειάζομαι την ευχή τους. Εγώ θα αποφασίσω τι θα κάνω. Κανείς δεν θα με χειραγωγήσει εξαπολύοντας προκλήσεις στα μέσα ενημέρωσης. Όταν και εάν αποφασίσω, θα το μάθετε απευθείας από εμένα».



Η επιστολή της για την προεδρία

Σε ανοιχτή της επιστολή την οποία δημοσιεύσε η εφημερίδα Vedomosti και στην οποία εξηγεί εκτενώς τους λόγους που αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, η 35χρονη τηλεπαρουσιάστρια γράφει«Είμαι υποψήφια εναντίον όλων».

«Αρκετά σιώπησα. Εδώ και μερικούς μήνες το σκέφτομαι. Και όχι επειδή έτσι είναι οι γυναίκες, που όλα τα υπολογίζουν. Αλλά επειδή είμαι έτσι εγώ και όλες τις ευκαιρίες τις αντιλαμβάνομαι σαν πρόκληση. Στα πέντε χρόνια που πέρασαν από τις διαμαρτυρίες του 2012, έχω διαμορφώσει πλήρως τις πολιτικές μου αντιλήψεις. Και είμαι έτοιμη να τις παρουσιάσω σε οποιοδήποτε, ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο».

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Καθένας από εμάς μπορεί και πρέπει να πει τις απόψεις του, να εκφράσει τις διαφωνίες του με την εξουσία, η οποία δεν θέλει να αλλάξει για ένα τέταρτο του αιώνα, την διαφωνία για την καταρρέουσα παιδεία και ιατρική περίθαλψη, την τερατώδη διαφθορά και προπαγάνδα που έχει ποτίσει ολόκληρη την κοινωνία, από το αγροτικό σχολείο έως το Κρεμλίνο, για την αυθαιρεσία των σωμάτων ασφαλείας, για τον πόλεμο και την διεθνή απομόνωση».



Keywords
Τυχαία Θέματα