Βρετανία: Συρρικνώθηκε η δραστηριότητα των εργοστασίων τον Φεβρουάριο

16:01 1/3/2017 - Πηγή: Pagenews

Αποδυναμώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η ανάπτυξη στη βρετανική μεταποίηση τον Φεβρουάριο, ενώ χαλάρωσε και ο δανεισμός προς καταναλωτές τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα.

Ο δείκτης της IHS Markit για τα βρετανικά εργοστάσια υποχώρησε σε 54,6 τον Φεβρουάριο από μια αναθεωρημένη ανάγνωση 55,7 για τον προηγούμενο μήνα. Η μέτρηση διατηρήθηκε άνω του ορίου του 50 που διαχωρίζει συρρίκνωση από ανάπτυξη, ωστόσο δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των οικονομολόγων, επισημαίνει το Bloomberg.

Ξεχωριστά,

έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας ενημέρωσε πως η καταναλωτική πίστωση αναπτύχθηκε τον Ιανουάριο με τον πιο αργό ετήσιο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών.

Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα, τα οποία περιλαμβάνουν ισχυρότερα από το αναμενόμενο νούμερα για την έγκριση στεγαστικών δανείων, υπαινίσσονται ένα συνεχιζόμενο momentum στην οικονομία, το οποίο όμως προβλέπεται να χαλαρώσει φέτος λόγω της πίεσης στο βιοτικό επίπεδο από τα αυξανόμενα κόστη τροφίμων και καυσίμων. Η ανάπτυξη στις πωλήσεις λιανικής ήταν τον Ιανουάριο η πιο αδύναμη των τελευταίων τριών ετών ενώ έρευνες δείχνουν πως η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί.

Η πίεση στα νοικοκυριά από τον αυξανόμενο πληθωρισμό οφείλεται στις κινήσεις της στερλίνας, η οποία ωστόσο εμφανίζει μπερδεμένες επιπτώσεις. Κάτι που αποτελεί θετική εξέλιξη, η Markit ανέφερε πως ο δείκτης της για τις τιμές παραγωγού υποχώρησαν τον Φεβρουάριο από ιστορικό υψηλό.

«Ο αντίκτυπος από την ισοτιμία της αδύναμης στερλίνας στις τιμές αρχίζει να υποχωρεί, προσφέροντας μια καλοδεχούμενη ανάπαυλα σε ό,τι αφορά στις πληθωριστικές πιέσεις», υπογράμμισε ο Rob Dobson, ανώτατος οικονομολόγος στη Markit.

Πάντως, τα αυξανόμενα κόστη των πρώτων υλών πιθανώς ξεπερνούν τυχόν τόνωση στις εξαγωγές. «Η ανταγωνιστικότητα των βρετανικών εξαγωγών έχει μετά βίας βελτιωθεί και η εγχώρια ζήτηση αρχίζει να πιέζεται από τις υψηλότερες τιμές», εξήγησε ο Samuel Tombs της Pantheon Macroeconomics. «Οι ελπίδες πως ο τομέας της μεταποίησης θα αναλάβει δράση και θα αποτρέψει μια συνολική επιβράδυνση λόγω του momentum που φθίνει στις υπηρεσίες, δείχνουν άστοχες», σχολίασε.

Keywords
Τυχαία Θέματα