Βουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ


Η τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, εκτός της Χρυσής Αυγής που καταψήφισε και του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών».

Ειδικότερα, υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ και Ποτάμι η τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ.

Η τροπολογία προβλέπει εργοδοτικές -εργατικές εισφορές 15,1% επί των αποδοχών των εργαζομένων. Οι ασφαλιστικές εισφορές αυτές θα ισχύσουν αναδρομικά από 1/1/2017 για τους νυν ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ και θα πρέπει να καταβληθούν σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις από την έναρξη ισχύος της σχετικής διάταξης, μαζί με τις τρέχουσες.

Δηλαδή, εφόσον ψηφιστεί η σχετική διάταξη, θα πρέπει να καταβάλλονται διπλές εισφορές για το επόμενο 10μηνο (Νοέμβριος 2017 – Σεπτέμβριος 2018), μιας και θα καταβάλλονται στο διάστημα αυτό κάθε μήνα μία αναδρομική δόση των εισφορών συν οι τρέχουσες εισφορές.

Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει, πέραν των παραπάνω εισφορών, επιπλέον εισφορά 2% επί του ετησίου τζίρου των ΜΜΕ, η οποία θα καταβάλλεται από τους εργοδότες κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το Δεκέμβριο του 2017. Σύμφωνα με την τροπολογία, η εργοδοτική εισφορά 2% προσδιορίζεται κατά μήνα επί του κύκλου εργασιών εκάστου υπόχρεου και αποδίδεται στον ΕΔΟΕΑΠ το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους οι εργοδότες που είναι υπόχρεοι για την καταβολή της εισφοράς καταθέτουν στον ΕΔΟΕΑΠ εκκαθαριστική κατάσταση και καταβάλλουν την επιπλέον διαφορά που προκύπτει. Η τυχόν επιπλέον καταβληθείσα εισφορά συμψηφίζεται με τις εισφορές του επόμενου εξαμήνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα