Βολιβία: Τέταρτη θητεία διεκδικεί ο Μοράλες


Το συνταγματικό δικαστήριο στη Βολιβία, έδωσε στον Μοράλες το πράσινο φως για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, λίγο πριν τις κρίσεις στο δικαστικό σώμα στις 3 Δεκεμβρίου. Αντίπαλοι, πολιτικοί αναλυτές και διεθνή ΜΜΕ λένε ότι η απόφαση ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο στον Έβο Μοράλες να παραμείνει ισόβια στο πόστο του.

«Είναι μια σαφής απόδειξη ότι το δικαστικό σύστημα στη Βολιβία αντανακλά τη βούληση του Μοράλες», λέει ο Κάρλος Κορντέρο, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Mayor de San Andres.

Το Φεβρουάριο του 2916 ο λαός τάχθηκε με ισχνή πλειοψηφία κατά των προτεινόμενων αλλαγών στο Σύνταγμα της Βολιβίας, που θα επέτρεπαν στον Μοράλες να κατέβει ξανά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Αλλά το κόμμα του, μια ομάδα συνδικάτων και κοινωνικών κινημάτων με την επωνυμία «Κίνημα προς το Σοσιαλισμό», αναζήτησε «εναλλακτικές νομικές λύσεις» για να ανατρέψει το αποτέλεσμα του δημοψήφίσματος.

Στη χθεσινή του απόφαση το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το δικαίωμα του επανεκλέγεσθαι υπερτερεί των ορίων που επιβάλλει το Σύνταγμα.

«Μ’ αυτή την απόφαση βγήκαν από τα όρια νομικού πλαισίου», είπε o ηγέτης του συντηρητικού Εθνικού Μετώπου Ενότητας, Ντόρια Μεντίνα. Ο Μοράλες έχει ήδη αλλάξει μια φορά το Σύνταγμα της χώρας, τρία χρόνια μετά την εκλογή του το 2006. Βάσει αυτού του Συντάγματος επανεξελέγη πρόεδρος το 2009 και -για τελευταία φορά, όπως πιστευόταν τότε- το 2014.

Ο 58χρονος πρώτος αυτόχθων πρόεδρος της Βολιβίας -ανήκει στη φυλή Αϊμάρα- είχε υποστηρίξει πέρυσι ότι καμία παράταξη δεν κέρδισε το δημοψήφισμα λόγω των «ψεμμάτων» που είχε πει μια πρώην φίλη του ότι είχε αποκτήσει εξώγαμο παιδί μαζί του, το οποίο πέθανε λίγο μετά τη γέννα.

Keywords
Τυχαία Θέματα