Βέτο και "πυρά" Τσαβούσογλου κατά Γιούνκερ-Σήκωσε το γάντι ο πρόεδρος της ΕΕ


Ήταν που ήταν το κλίμα στραβό, έφτασε και η ώρα... μηδέν για το Κυπριακό και Τουρκία και ΕΕ βρέθηκαν για ακόμη μία φορά να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, την ώρα που τα εκκρεμή ζητήματα στις διμερείς σχέσεις δεν είναι ούτε λίγα ούτε και ασήμαντα. Πέρα από το "βέτο" που άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονας χώρας για να μην συμμετάσχει στη χθεσινή Διάσκεψη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να "τορπιλίζει" έτσι κι αλλιώς τη συμφωνία για το Κυπριακό, πιέζοντας για άμεσο κλείσιμο των διαπραγματεύσεων και για τη λήψη ρυθσεων επί των

εγγυήσεων και της ασφάλειας εδώ και τώρα!

Όπως είναι γνωστό οι σχέσεις Άγκυρας και ΕΕ εντάθηκαν, στον απόηχο της φρενίτιδας του Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ανοιχτή κόντρα και για το προσφυγικό, με τον Τούρκο πρόεδρο να απειλεί ξανά και ξανά ότι θα καταγείλλει τη συμφωνία με την ΕΕ, προκαλώντας δε "ψυχρολουσία" στην Ελλάδα, στην οποία έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες μετανάστες.

Για το προσφυγικό, εξάλλου, ο Τσαβούσογλου έριξε τα "πυρά" του κατά του Γιούνκερ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εγείρε ενστάσεις για τη συμμετοχή του επικεφαλής της Κομισιόν κατά τη χθεσινή Διάσκεψη, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν είναι μέλος της ΕΕ, οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι ακόμα εντός της Ένωσης και ως εκ τούτου ο Γιούνκερ δεν πρέπει να συμμετέχει στη διάσκεψη.

Τη στιγμή εκείνη ο πρόεδρος της Κομισιόν άνοιξε το μικρόφωνό του και του απάντησε: "Όταν ζητάτε λεφτά, μας θέλετε".

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι η ΕΕ ότι υποσχέθηκε 3 δισ. στην Τουρκία και έδωσε ψίχουλα, θίγωντας έτσι τη συμφωνία Άγκυρας και ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Την επομένη δε των κρίσιμων συνομιλιών στη Γενεύη για το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μιλώντας στο πρακτορείο "Ανατολού", δήλωσε ότι "η τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και η Άγκυρα εκτιμούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν στο νησί (…) Ποια από τις συγκρούσεις έχει καταφέρει να αποτρέψει η ΕΕ μέχρι στιγμής; (…) Η δομή (σ.σ. η ΕΕ) που δεν μπορεί να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα και εμμένει στην πολιτική της των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε πολλά θέματα φυσικά δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στο νησί".

Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε επίσης ότι ο ισχυρισμός πως η ΕΕ θα μπορούσε να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη ακούγεται σαν παραμύθι.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν μπορούν να συνεχίζονται «επ’ αόριστον», οπότε θα πρέπει να επαναληφθούν την Τετάρτη και στη συνέχεια να τερματιστούν με μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, θα προβλεφθούν όλα τα πιθανά σενάρια σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, μεταξύ αυτών και τα αρνητικά.

"Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενώ δεν έχει καταγραφεί καμία σοβαρή αντιπαράθεση στην Κύπρο εδώ και 43 χρόνια. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στον ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης", κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα