Θετική αποτίμηση Γενεύης απο ΥΠΕΞ Μάλτας

Η Μαλτέζικη Προεδρία της ΕΕ θεωρεί θετικό βήμα το αποτέλεσμα των συνομιλιών στη Γενεύη, δηλώνει στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Τζορτζ Βέλλα.

“Είδαμε με ανακούφιση ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, προχωράνε και η υπόθεση σχηματοποιείται. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια σημεία διαφωνίας, όπως τα στρατεύματα στο βορρά για παράδειγμα, όμως έχουμε την αίσθηση ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται”, είπε ο κ. Βέλλα.

“Πρέπει να συνδέσω αυτό το ζήτημα με την ίδια την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αν το Κυπριακό επιλυθεί,

τότε θα αρθεί το μπλοκάρισμα ενταξιακών κεφαλαίων από την Ελλάδα και την Κύπρο και οι σχέσεις με την ΕΕ θα γίνουν σαφώς πιο θετικές”, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.

“Όλοι γνωρίζουν ότι είμαστε πολύ επικριτικοί (ως Μάλτα) προς την Τουρκία. Αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι θα πρέπει οι δίαυλοι να μείνουν ανοικτοί, η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να μεταφέρει στην Τουρκία την καλή της θέληση. Αν ακούσουμε ακόμα και αυτό που ο ίδιος ο Ερντογάν είπε σε διπλωμάτες: η Τουρκία ακόμα κοιτάει προς την ΕΕ”, σημείωσε ο Τζ.Βέλλα.

Νωρίτερα ο Υπουργός τόνισε ότι η ΕΕ “δεν πρέπει να κόψει τους δεσμούς με την Τουρκία, διότι είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ και πολύ σημαντική για την περιοχή”.

“Τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοικτά, ακόμα και για να ασκούμε κριτική, της υποσχεθήκαμε καθεστώς κράτους μέλους και τώρα πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα συνεχίσουμε με το διάλογο”, κατέληξε ο Υπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα