Τσίπρας: Υπεραμύνεται της "παροχολογίας", ανοίγει κεφάλαιο πλεονασμάτων


Υπεραμύνεται του «μποναμά» ο πρωθυπουργός, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να ζήτησε συγνώμη κατά τις χθεσινές του επαφές με Γερμανούς βουλευτές στο Βερολίνο, διότι δεν ενημερώθηκαν οι θεσμοί για την έκτακτη ενίσχυση σε συνταξιούχους και νησιώτες.

Μιλώντας στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν αποφασίσει να μην εγκαταλείψουν τον λαό στους "yesmen", που υποστηρίζουν την συνέχιση της λιτότητας για πολλά χρόνια.

Έστειλε μάλιστα μήνυμα στο ΔΝΤ «ότι η κατάσταση εξαίρεσης στην Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχιστεί», αναφερόμενος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες «καίνε» το χαρτοφυλάκιο της Έφης Αχτσιόγλου.

«Λάβαμε την πολιτική απόφαση να αντισταθμιστούν οι θυσίες των συνταξιούχων. Ενισχύσαμε τις φτωχές περιοχές με σχολεία και μειώσαμε τον ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές μας δεσμεύσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία εναλλακτικής απέναντι στον εθνικισμό και στην άκρα δεξιά.Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να δει και να αναλάβει την ιστορική ευθύνη και να θέσει τέρμα στην νεοφιλελεύθερη συναίνεση. Χρειαζόμαστε συνεργασία των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων.Η Ελλάδα παλεύει να τελειώσει με τη λιτότητα και την αδικία των μνημονίων και της ύφεσης. Η οικονομία έχει κάνει αποφασιστική στροφή στην ανάπτυξη.Το θεμελιώδες είναι ανάπτυξη για ποιόν; Πρέπει να θεσπίσουμε τους θεσμούς που θα εξασφαλίσουν δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Πρεπει να παλέψουμε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Οι πιστωτές πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι ο ελληνικος λαός έχει κάνει πολλές θυσίες και τώρα είναι η σειρά τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Τους αναλογεί η θέσπιση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και το άνοιγμα της συζήτησης για χαμηλότερα πλεονάσματα», συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα