Τσίπρας: Ξόρκισε τους "κεραυνούς" Φίλη με στροφή στο "ευαγγέλιο" της αξιολόγησης


Επιστράτευσε την επικοινωνιακή του τεχνική, κράτησε ήρεμους τόνους, έστειλε... ενωτικό μήνυμα στο κόμμα και έβαλε στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας την αξιολόγηση. Ο λόγος για τον Αλέξη Τσίπρα και τους... ελιγμούς του κατά την πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μετά τον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό.

Αιτία για το χαμηλό προφίλ του πρωθυπουργού ήταν σαφώς τα εσωκομματικά "αγκάθια", τα οποία προέκυψαν μετά την αλλαγή της κυβερνητικής σύνθεσης, με πρώτο και κυριότερο εκείνο του Νίκου Φίλη,

ο οποίος φάνηκε να αντεπιτίθεται με προειδοποιητικό μήνυμα για "πόλο" συσπείρωσης όσον αφορά στο διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας.

Ο κ. Τσίπρας κινήθηκε στο πλαίσιο της ανακωχής, επιδιώκοντας να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα, ώστε να στείλει μήνυμα αφοσίωσης στο "αφήγημα" για συνολική συμφωνία στο Eurogroup του ερχόμενου Δεκεμβρίου, την ώρα που οι εταίροι μας δείχνουν την πλάτη για το χρέος και οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά.

Ο ίδιος είχει λάβει τα μηνύματα, που του έχουν στείλει οι κκ. Φίλης, Σκουρλέτης και Δρίτσας, οπότε ήταν αναμενόμενο να ελιχθεί επικοινωνιακά, για να διατηρήσει κλίμα ηρεμίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποφύγει τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις σε μελλοντικές ψηφοφορίες.

Έγκυρες άλλωστε πληροφορίες λένε ότι προ της έναρξης του Πολιτικού Συμβουλίου στην Κουμουνδούρου, όπου έφτασε μισή ώρα πριν ο κ. Φίλης, προηγήθηκε επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του τέως υπουργού Παιδείας- κίνηση, που συνέβαλε στο να επικρατήσει κλίμα καταλλαγής, μετά την "θύελλα" από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο “πρωθυπουργός είναι δάσκαλος”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβενρητικός εκπρόσωπος νωρίτερα την Τρίτη ούτε “ο υπουργός μαθητής”.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ με βάση το κλίμα του πρόσφατου Συνεδρίου παραμένει, για παράδειγμα υπέρ του διαχωρισμού Πολιτείας-Εκκλησίας, ωστόσο στο κυβερνητικό επίπεδο η προσπάθεια, που καταγράφεται, φανερώνει την απόφαση του Μαξίμου να πέσουν οι τόνοι της σύγκρουσης. Και να στραφούν όλοι στο “ευαγγέλιο”, που προβλέπει το φινάλε της αξιολόγησης εντός του Νοέμβρη, την ψήφιση του προϋπολογισμού στις αρχές Δεκέμβρη και αμέσως μετά την επίτευξη ττου στόχου στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη, να υπάρξουν θετικές εξελίξεις τόσο για την αξιολόγηση, όσο και για το χρέος.

Κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο κ. Τσίπρας, εν τω μεταξύ, ανέλυσε όλα τα νέα δεδομένα, που αφορούν στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους και περιέγραψε το κλίμα του προχθεσινού Eurogroup, καθώς δεν είχε επιστρέψει από τις Βρυξέλλες ο κ. Τσακαλώτος.

Όπως τόνισαν και τα άλλα στελέχη που έλαβαν το λόγο, πρέπει πάση θυσία να επιχειρηθεί το φινάλε της αξιολόγησης μέσα στο Νοέμβρη, ώστε να μην αφήσουν περιθώρια καθυστέρησης στους δανειστές. Ο στόχος για το χρέος, με αφετηρία την “πρόβλεψη” για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, συνδέεται και με τον στόχο να ανοίξει περαιτέρω η συζήτηση στο Eurogroup του Δεκέμβρη και να σταλεί έτσι σήμα αφενός στην ΕΚΤ για την ποσοστική χαλάρωση και αφετέρου στις αγορές για πιθανή έξοδο της χώρας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Το σίγουρο είναι, επίσης, ότι σε αυτήν την φάση, η κυβέρνηση δεν συζητά παρά μόνο στον στενό πυρήνα του Μαξίμου ένα plan B, στην περίπτωση που ο στόχος δεν επιτευχθεί μέσα στον Δεκέμβρη.

Ειδική αναφορά στο Πολιτικό Συμβούλιο έγινε βέβαια για το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ, καθώς αύριο συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων, όπου θα επιχειρηθεί από την πλευρά Βούτση προσπάθεια συνεννόησης. “θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο συναίνεσης”, έλεγε χθες αργά το βράδυ κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετείχε στο Πολιτικό Συμβούλιο. Το σχετικό “σήμα” εξέπεμψε χθες με δήλωσή του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών, Νίκος Παππάς προειδοποιώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι: “Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και τη διαφαινόμενη απόφαση του ΣτΕ η Βουλή μετέφερε στο ΕΣΡ όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν.Η ΝΔ οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον όπως έχουν κάνει ήδη Κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης.”

Keywords
Τυχαία Θέματα