Για την... τιμή των όπλων το ραντεβού Τσίπρα με Μέρκελ(;)


Της Βούλας Μαλαίνου

Το σημερινό ραντεβού του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας όσο και αν η αριστερή κυβέρνηση επιδίωξε να το κάνει «σημαία», καθαρά και μόνο για… εσωτερική κατανάλωση, εντούτοις η σημασία του έχει υποβαθμιστεί, τουλάχιστον όσον αφορά στην «πλάτη» του Βερολίνου για τη μη λήψη και νέων μέτρων. Άλλωστε, το δήλωσε και η ίδια η κυρία Μέρκελ:" θα συζητήσουμε, αλλά δεν θα εμπλακώ στις διαπραγματεύσεις".

Τα «πλάνα» και «σχέδια» του Αλέξη Τσίπρα,

να επιχειρήσει ακόμα και να εκβιάσει την Άγγελα Μέρκελ με πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, ενώ μάλιστα το 2017 θα είναι εκλογικό έτος για την Ευρώπη, τα χάλασαν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι...Η πολυφωνία, που σημειώνεται τα τελευταία 24ωρα στους ευρωπαϊκούς κόλπους, στον απόηχο αφενός της σκληρής κόντρας του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πολ Τόμσεν και αφετέρου του «παγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκαλούν σύγχυση.

Οι θεσμοί, οι οποίοι, όπως λένε οι πληροφορίες, στην έκθεσή τους θα εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τον «μποναμά» του κ. Τσίπρα προς συνταξιούχους και νησιώτες, πετούν το «μπαλάκι» στο Eurogroup. Οι ίδιοι φέρονται να επισημαίνουν στην έκθεση ότι προβληματίζονται για το κατά πόσο τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης του πρωθυπουργού συμβαδίζουν με το τρίτο μνημόνιο και αναθέτουν το «ξεψάχνισμα» αυτό στο Euroworking Group και στον Τόμας Βίζερ.

Ανάλογη στάση αναμένεται να κρατήσει και η κυρία Μέρκελ. Η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας λέγεται πως θα τονίσει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο… Eurogroup. Εάν πράγματι, η καγκελάριος τηρήσει αυτή τη στάση, τότε θα επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, που θέλουν την αξιολόγηση να «τραβά» μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.

Το επόμενο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης είναι προγραμματισμένο για τις 26 Ιανουαρίου. Προς το παρόν ούτε λόγος δεν γίνεται για έκτακτο Eurogroup ενδιάμεσα ή πριν τα Χριστούγεννα, όπως εκτιμούσε τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και κάποιοι από τους εταίρους μας (Μοσκοβισί, Κερέ). Μάλιστα, σε επίπεδο Hilton Groups δεν υπάρχει καμία πρόοδο, τα μεγάλα «μέτωπα» παραμένουν «ορθάνοιχτα» και οι εκπρόσωποι των δανειστούν εξακολουθούν να μην βάζουν νερό στο κρασί τους, ενώ η Αθήνα τα δίνει όλα, προχωρώντας σε δραματικούς συμβιβασμούς.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι θεσμοί αξιολογούν τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα, παρουσιάζοντας ένα κλίμα «κακής συνεννόησης» στο δικό τους χώρο. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε πως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προχώρησε σε μονομερή ενέργεια, ανακοινώνοντας το «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος και πως ο επικεφαλής του Eurogroup δεν ενημέρωσε όλες τις εμπλεκόμενες στο ελληνικό ζήτημα πλευρές. Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μάρτιν Σουλτς δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην «παροχολογία» του Έλληνα πρωθυπουργού, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος παίζει ανέκαθεν το ρόλο του «διαιτητή» στη διαπραγμάτευση Αθήνας-δανειστών και οι άλλοι δύο αποχωρούν συντόμως ή έχουν εγκαταλείψει ήδη συγκεκριμένες θέσεις εξουσίας. Ο κ. Σουλτς αποχωρεί από πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 31 Ιανουαρίου.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, πως στον «μποναμά» του κ. Τσίπρα τις ενστάσεις τις έχει πρωτίστως εκφράσει η Γερμανία. Όλοι δε ξέρουμε κι η ιστορία το έχει δείξει πολλές φορές ότι στο Eurogroup περνάει» πάντα η «γραμμή» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε…

Στο εσωτερικό

Ο πρωθυπουργός κατά την παραμονή του και τις επαφές του σε Βρυξέλλες και Βερολίνο μετρά… «πολιτικές αντοχές».

Στο εσωτερικό, το μεγάλο του «ατού» είναι οι «153», η κυβερνητική πλειοψηφία διατηρείται «συμπαγής» κι ο ίδιος-τουλάχιστον ως προς αυτό το σκέλος-σχεδόν ήσυχος ότι «ελέγχει» το παιχνίδι.

Μάλιστα, χθες η Βουλή είπε «ναι» στον μποναμά, παρά το γεγονός ότι κατήγγειλε τον κ. Τσίπρα για εκβιαστικά «παιχνίδια», κηρύσσοντας ονομαστική ψηφοφορία για τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης, που ο ίδιος αποφάσισε.

Από την άλλη, η μεγάλη του «ήττα» είναι η αδυναμία του να ρίξει στάχτη στα μάτια της εν βρασμώ κοινωνίας, η οποία νιώθει στο ίδιο έργο θεατής συγκριτικά με περίπου δύο χρόνια πριν, «βλέποντας» τον Αλέξη Τσίπρα να μοιράζει «δώρα» στους αδύναμους, την ώρα που η δημοσκοπική του εικόνα είναι στα τάρταρα. Στην αντίπαλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να κερδίζει και μάλιστα με διαφορά, η οποία έμεινε μάλιστα σταθερή ακόμα και μετά το «τυράκι» που μοίρασε ο πρωθυπουργός στους συνταξιούχους. Ο ίδιος ανανέωσε δε τα ραντεβού με κορυφαίους παράγοντες των Βρυξελλών για το Φλεβάρη, ύστερα από το πέρας των χθεσινών του συναντήσεων.

Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι ο κ. Τσίπρας έθεσε σε ονομαστική ψηφοφορία τον μποναμά, προκειμένου στο ραντεβού του με την κυρία Μέρκελ να έχει ένα ισχυρό «όπλο», αλλά και ένα πολύ καλό άλλοθι απέναντι στους θεσμούς, που εγείρουν προβληματισμούς για τις πρόσφατες εξαγγελίες.

Τα «βλέμματα» στο σημερινό τετ-α-τετ στρέφονται στην απάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός της εξηγήσει ότι η Αθήνα δέχεται ακόμα και νέα μέτρα, εάν και εφόσον δεν νομοθετηθούν τώρα. Τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σαφώς και την επιθυμεί καταρχήν το Βερολίνο.

Σε κάθε περίπτωση, από τις απαντήσεις και τη στάση της κυρίας Μέρκελ θα φανεί, εάν ο πρωθυπουργός θα γυρίσει στην Αθήνα με,,, εκλογές στις αποσκευές του.Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, πάντως, η εκλολογία έχει «οργιάσει» και πολλοί μιλούν για προσφυγή στις κάλπες ή στις 22 Ιανουαρίου ή στις 19 Φεβρουαρίου.

Το προσφυγικό και η "παρατήρηση"

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθεί και το επίμαχο ζήτημα του προσφυγικού, με την κυρία Μέρκελ να εξακολουθεί να "μαλώνει" την Αθήνα για κακή διαχείριση της κρίσης αυτής.

Μάλιστα, χθες η καγκελάριος κούνησε το δάχτυλο στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, την ώρα που η Ελλάδα δέχεται τα "σκάγια" του πολέμου Τουρκίας-ΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, μιλώντας στη Σύνοδο του ΕΛΚ και εκπλήσσοντας τους παρόντες, η Άγγελα Μέρκελ επέπληξε με ιδιαίτερα αυστηρό τόνο την Αθήνα για καθυστερήσεις στην επαναπροώθηση προσφύγων προς την Τουρκία, επιρρίπτοντας μάλιστα την αποκλειστική ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και για την τουρκική προκλητικότητα, την ώρα που Γερμανία και Τουρκία διασταυρώνουν μόνιμα τα ξίφη τους, με εκατέρωθεν "βολές" και αντίποινα.

Ο κ. Τσίπρτας έχει απευθύνει εξάλλου έκλληση στην κυρία Μέρκελ για τήρηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά της ΕΕ σε σχέση με τις συμφωνίες, που έχουν υπογραφεί με την Άγκυρα, στον απόχηο έντονων ανησυχιών για "πλημμύρα" μεταναστών στην Ελλάδα, αν ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει πράξη τις απειλές του.

Keywords
Τυχαία Θέματα