Τσεχία: Ποινικοποιείται η δυσφήμιση του προέδρου της χώρας


Να μετατραπεί σε ποινικό αδίκημα η δυσφήμιση του προέδρου της χώρας προτείνει μια ομάδα τσέχων βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η προτεινόμενη τροποποίηση του ποινικού κώδικα, που στηρίζουν 64 από τα 200 μέλη της Κάτω Βουλής αναφέρει πως: "Οποιοσδήποτε δημοσίως συκοφαντεί τον πρόεδρο της Τσεχικής Δημοκρατίας είτε παρακωλύει την άσκηση των εξουσιών του συνεπώς προσβάλει την υπόληψη του".

Όπως προβλέπουν οι διατάξεις της τροπολογίας, όποιος καταδικάζεται θα εκτίει ποινή φυλάκισης έως έναν χρόνο, ή θα του

επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο.

Ο κύριος εισηγητής του νομοσχεδίου, ο κομμουνιστής βουλευτής Ζβένεκ Οντρατσεκ τόνισε πως στόχος του νομοσχεδίου είναι να αποκατασταθεί ο σεβασμός για το αξίωμα του αρχηγού του κράτους σε μια περίοδο όπου οι πολιτικοί, όπως υποστήριξε, δέχονται πολύ συχνά προσβολές .

Αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα τους η γειτονική Γερμανία και η Αυστρία διαθέτουν παρόμοιους νόμους περί δυσφήμησης. Η Τσέχικη Δημοκρατία είχε αντίστοιχη νομοθεσία έως το 1998, όταν πρόεδρος της χώρας ήταν ο Τσέχος συγγραφέας ς Βάτσλαβ Χάβελ που είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Άνοιξη της Πράγας του 1968 και τη βελούδινη επανάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα