"Τρενάκι του τρόμου" η διαπραγμάτευση: Ξανά μπροστά σε διλήμματα ο Τσίπρας


Της Βούλας Μαλαίνου

Αντιμέτωπος με αποφάσεις, οι οποίες ενδέχεται να του στοιχίσουν και την καρέκλα, έρχεται ο πρωθυπουργός τους τελευταίους μήνες. Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές θυμίζει το "τρενάκι του τρόμου". Εκεί που διαφαίνεται λύση, εκεί σημειώνεται εμπλοκή και ξανά από την αρχή. Αν οι πληροφορίες, που διαρρέουν από χθες αργά το απόγευμα και αφορούν την ενεργοποίηση του "κόφτη" στις συντάξεις, επιβεβαιωθούν, τότε η Αριστερά καλείται να βρει τον τρόπο, με τον οποίο και θα απεγκλωβιστεί

από τα "παιχνίδια" του Γερμανού ΥΠΟΙΚ και θα αποφύγει να βάλει υπογραφή σε νέα "αφαίμαξη" των συνταξιούχων.

Η εξίσωση δύσκολη και ο Αλέξης Τσίπρας χαμένος στη μετάφραση. Οι κινήσεις του φανερώνουν έναν πρωθυπουργό σε πανικό, έναν πρωθυπουργό που δεν έχει πλάνο για την επόμενη μέρα. Το σκωτσέζικο ντουζ δε προς τους αγρότες, από τη μία να τους διώχνει από την αίθουσα της σύσκεψης χάνοντας τον έλεγχο και από την άλλη να τους "κλείνει το μάτι", θέτοντας ως προτεραιότητα της πολιτικής ατζέντας του 2017 την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αποδεικνύει ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση.

Σύσσωμη η κυβέρνηση λέει και ξαναλέει πως θα εξαντλήσει την τετραετία στην εξουσία. Ωστόσο, οι εξελίξεις και οι "ζυμώσεις", που λαμβάνουν χώρα στους ευρωπαϊκούς κόλπους, εκπέμπουν αρνητικά μηνύματα για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί ποικίλα μέτωπα και προβλήματα.

Χθες, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες κατά την περιοδεία του στην Κρήτη, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου και πως απώτερος σκοπός είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ. Με βάση τα πλάνα του κ. Σόιμπλε, η "γραμμή" του οποίου ακολουθείται από όλους τους θεσμούς, διαφαίνεται προς το παρόν απίθανο οι διαβουλεύσεις Αθήνας-δανειστών να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον επόμενο μήνα.

Ήδη έχει ξεκινήσει ένα νέο "σήριαλ", αυτό των αντίποινων για την μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης με τον "μποναμά" προς συνταξιούχους και νησιώτες. Τα "παζάρια" για το αντάλλαγμα, που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση, ώστε να "ξεπαγώσουν" οι αποφάσεις του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, μεταφέρονται τώρα σε γραπτό επίπεδο, με τη μορφή ερωτοαπαντήσεων από τις δύο πλευρές. Χάνεται πολύτιμος χρόνος, αλλά έτσι κι αλλιώς αυτό είναι και το "χαρτί", που παίζει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, έχοντας "τυλίξει" την Αθήνα.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, που θέλουν τους θεσμούς να ζητούν από την κυβέρνηση γραπτή δέσμευση ότι αν οι στόχοι του 2016 δεν επιτευχθούν εξαιτίας της έκτακτης "παροχολογίας", τότε θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο "κόφτης", το "μάρμαρο" θα το πληρώσουν οι συνταξιούχοι. Ο πρωθυπουργός έρχεται ενώπιον ευθυνών για ένα έκτακτο εφάπαξ των 617 εκατ. ευρώ. Αν υπογράψει γι' αυτό, τότε η λαϊκή οργή θα εκτιναχθεί και τα ποσοστά του θα πέσουν σε μονοψήφια νούμερα... Έτσι, η εκλολογία "φουντώνει", όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Δημοσιεύματα του ξένου Τύπου "βλέπουν" εκλογές με τον ερχομό του νέου έτους και μάλιστα η WSJ επαναλαμβάνει το σενάριο αυτό ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αν πράγματι, λοιπόν, ή αξιολόγηση τραβήξει μέχρι τον Μάρτιο, το ερώτημα, που γεννάται, είναι, με ποιά κυβέρνηση θα κλείσει ή ποιά κυβέρνηση θα την φτάσει ως εκείνο το χρονικό διάστημα...

WSJ: "Μυρίζει" εκλογές

"Καθώς πλησιάζουμε το τέλος του 2016, ο κ. Τσίπρας βρίσκει ότι πιέζεται - από τη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Τουρκία και την προσφυγική κρίση, από τις απατηλές υποσχέσεις και την καταρρέουσα δημοτικότητα του – στο βαθμό της πολιτικής εξαφάνισης", αναφέρει η WSJ.

Το δημοσίευμα σημειώνει την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup να δρομολογηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο κ. Τσίπρας αιφνιδίασε τους πιστωτές ανακοινώνοντας πως θα δώσει στους χαμηλοσυνταξιούχους ένα έκτακτο επίδομα και θα αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά με μεγάλες προσφυγικές ροές.

Με την ανακοίνωση του ο κ. Τσίπρας εκτροχίασε τη στρατηγική που υποτίθεται ότι ακολουθούσε, αναφέρει η WSJ και προσθέτει: όπως έσπευσαν να τονίσουν ο ESM, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και – εντονότερα – το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, η Αθήνα παραβίαζε τους όρους της συμφωνίας. Η Ελλάδα μπορεί να ξοδεύει ένα μέρος από το πλεονάζον πρωτογενές πλεόνασμα, μόνο όμως μετά την επιβεβαίωση του πλεονάσματος από την Eurostat τον Απρίλιο. Ακόμα και τότε, οι δαπάνες περιορίζονται στο 40% του επιπρόσθετου πλεονάσματος. Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να διαβουλεύεται με τους πιστωτές για το πώς θα ξοδεύονται τα χρήματα.

Από την πλευρά τους οι πιστωτές πάγωσαν προσωρινά τα μέτρα για το χρέος, οδηγώντας τον κ. Τσίπρα να υιοθετήσει μια τακτική που θυμίζει ανησυχητικά τις ταραχώδεις ημέρες του 2015 – να μιλά με διαφορετική γλώσσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Η εκτίμηση είναι πλέον ότι θα χρειαστούν μήνες για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, καθυστερώντας μια πιθανή απόφαση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και επιδεινώνοντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Οι οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα ήταν ήδη επιφυλακτικοί όσον αφορά τις προβλέψεις – που έχουν υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές – για ανάπτυξη του ΑΕΠ κοντά στο 3% το 2017. Ο σκεπτικισμός αυτός έχει πλέον ενταθεί.

Είχε ο κ. Τσίπρας ένα στρατηγικό σχέδιο όταν ανακοίνωσε τα Χριστουγεννιάτικα δώρα; Έχει αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, να διασώσει ότι μπορεί (είναι απίθανο να νικήσει) και να επιστρέψει δυνατότερος σε μερικά χρόνια; Το πρόσφατα δημοψήφισμα έδειξε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει κάποια μακροπρόθεσμη στρατηγική. Όταν πιέζεται από όλες τις πλευρές, επιδιώκει να επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αλλά τώρα βρίσκει ότι είναι πιο πιεσμένος από ποτέ. Ακόμα και εάν δεν ήταν αυτό το σχέδιο του, οι πρόωρες εκλογές είναι πλέον πιο πιθανές ως αποτέλεσμα", καταλήγει το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα