Τουρκία - Ρωσία: Επιμένουν "φιλικά" παρά την δολοφονία Καρλόφ


Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Ενώ δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό το μέγεθος, που θα έχει η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ, στη γεωπολιτική σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής, γεγονός που απασχολεί και την Ελλάδα, η Άγκυρα και η Μόσχα θέλησαν να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα συνέχισης των καλών σχέσεων, που έχουν "εγκαινιάσει" το τελευταίο χρονικό διάστημα κατά τις διπλωματικές τους επαφές οι πρόεδροι Ταγίπ Ερντογάν και Βλάντιμιρ Πούτιν.

Από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, τα υπουργεία

Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ρωσίας τόνισαν σε ιδιαίτερα έντονους τόνους πως το δολοφονικό χτύπημα του 22χρονου Τούρκου αστυνομικού κατά του Καρλόφ δεν πρόκειται να ανακόψει τις σταθερές σχέσεις φιλίας, που έχουν οι δύο χώρες "χτίσει".

Η Άγκυρα δεν θα θα επιτρέψει η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη να ρίξει σκιά στη ρωσο-τουρκική φιλία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για τρομοκρατική επίθεση.

Για τρομοκρατική επίθεση έκαναν λόγο και οι Ρώσοι αξιωματούχοι αργά χθες το βράδυ, ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι αναφορές καταδίκης της δολοφονίας από την κυβέρνηση της Συρίας του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μήνυμα Πούτιν

"Η ρωσική επιτροπή ερευνών έχει ανοίξει ήδη ποινική δικογραφία για αυτή την δολοφονική επίθεση. Έχει δοθεί εντολή στην επιτροπή να συγκροτήσει ομάδα εργασίας που θα μεταβεί στην Άγκυρα για να συμμετάσχει στις έρευνες σε συνεργασία με τους τούρκους ομολόγους της", τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τον Πούτιν αυτό συμφωνήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνομιλία που πραγματοποίησαν.

«Πρέπει να μάθουμε ποιος καθοδήγησε τον δολοφόνο"", πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Χαρακτήρισε την δολοφονία μια "πρόκληση" με στόχο να υπονομεύσει την εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων και την προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης του συριακού πολέμου που κάνουν η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και άλλες χώρες..

Κανονικά η τριμερής για το Χαλέπι

Η... συστοιχία Άγκυρας - Μόσχας - Δαμασκού και οι αναφορές και των τριών κυβερνήσεων περί "τρομοκρατίας" δείχνουν το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθεί η σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν στη ρωσική πρωτεύουσα, η οποία θα διαξαχθεί κανονικά, παρά το χθεσινό χτύπημα.

Στη συνάντηση αναμένεται να τονιστεί η κοινή δράση Ρωσίας - Ιράν κατά των αντικαθεστωτικών της Συρίας, που αντιμάχονται το καθεστώς Άσαντ. Μετά από τη χθεσινή δολοφονία πιο κοντά σε αυτή τη θέση αναμένεται να έρθει και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου, καθώς ο δράστης της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη φαίνεται πως ήταν (τουλάχιστον φιλικά) προσκείμενος στην αντιπολίτευση, που μάχεται τον Άσαντ.

Κοινή (;) στάση και κατά του Γκιουλέν

Πέρα από την καταδίκη των Συριακών αντικαθεστωτικών, κοινό μέτωπο Άγκυρας - Μόσχας, σε ό,τι αφορά τις θέσεις του 22χρονου αστυνομικού, "στήνεται" και κατά του αντιπάλου του Ταγίπ Ερντογάν και θεωρούμενου από το τουρκικό καθεστώς, ως "εγκέφαλος"" του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Μετά από τις δηλώσεις του δημάρχου της Άγκυρας, Μελίχ Γκιοκσέκ, πως ο δράστης ήταν υποκινούμενος από τον Γκιουλέν, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και διάφορα ρωσικά media (Moscow Times), προτάσσοντας πως ο δολοφόνος του Καρλόφ είχε αποταχθεί από την τουρκική αστυνομία, ύστερα από το πραξικόπημα, δείχνοντας συμπεριφορά φίλα προσκείμενη προς του πραξικοπηματίες.

Η παραπάνω στάση μπορεί να "διαβαστεί" και ως ένταση των πιέσεων κατά της Δύσης, τόσο για τη συμπεριφορά που κρατούν οι δυτικές χώρες ως προς μέτωπο της Συρίας, με ΗΠΑ και συμμαχικές δυνάμεις να στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς που αντιμάχονται τον Άσαντ, όσο και για το "πάγωμα" απόφασης του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, αίτημα που απευθύνει με ολοένα και μεγαλύτερη επιμονή προς την Ουάσινγκτον η τουρκική κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα