Το pagenews.gr βρέθηκε στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης "Σοφία σε θυμάμαι" (pics)


Αναμφίβολα φιγούρες – θρύλοι σαν τη Σοφία Βέμπο αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Στιγμάτισε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και σήμερα μέσα από όσα βιώνει η χώρα μας είναι καλό όλοι μας να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και να γνωρίζουμε εις βάθος την ιστορία μας.

Γράφει η Έπη Τρίμη

Ποια ήταν η Σοφία Βέμπο

Η Σοφία Μπέμπου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου

του 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Τσαριτσάνη του νομού Λάρισας και κατόπιν στο Βόλο, όπου οι γονείς της εργάστηκαν ως καπνεργάτες. Με την κήρυξη του πολέμου το 1940 ανέλαβε την εμψύχωση των ελλήνων στρατιωτών στο μέτωπο με πατριωτικά και σατυρικά τραγούδια, ενώ πρωταγωνίστησε σε επιθεωρήσεις που προσάρμοζαν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα. Όταν τα ναζιστικά στρατεύματα εισήλθαν στην Αθήνα φυγαδεύτηκε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχιζε να τραγουδά για τα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα. Έγινε σύμβολο του έθνους, ταύτισε το όνομά της με το αλβανικό έπος και χαρακτηρίστηκε «Τραγουδίστρια της Νίκης». Στα μέσα της δεκαετίας του '60 άρχισε να αραιώνει τις θεατρικές εμφανίσεις της και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας αποσύρθηκε οριστικά. Την περίοδο 1967-1974 συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Τη βραδιά του «Πολυτεχνείου» άνοιξε το σπίτι της κι έκρυψε φοιτητές, τους οποίους αρνήθηκε να παραδώσει όταν η ασφάλεια χτύπησε την πόρτα της. Πέθανε στις 11 Μαρτίου του 1978 και η κηδεία της μετατρέπεται σ' ένα πάνδημο συλλαλητήριο.



Τί δήλωσε ο θεατρολόγος/κριτικός κ. Κωνσταντίνος Μπούρας για την επίσημη πρεμιέρα «Σοφία σε θυμάμαι»

Κωνσταντίνος Μπούρας: «Λες κι η αρχιτέκτων Γεωργία Ζώη δούλευε μια ζωή σαν ηθοποιός μόνο και μόνο για να ερμηνεύσει αυτόν τον μεγαλειώδη ρόλο. Δεν υποδύθηκε τη Σοφία επί σκηνής, ΉΤΑΝ η Βέμπο!!! Με σάρκα και οστά και με μια εκφραστική ικανότητα τόσο μελωδική που συμπαρέσυρε το κοινό της πρεμιέρας να τραγουδάει μαζί της λες και ήταν αοιδός πρώτου βεληνεκούς και δεν έκανε τίποτα άλλο στην πλούσια κι ενδιαφέρουσα ζωή της".... και συνεχίζει να υμνεί την "τραγουδίστρια της Νίκης».



Έκθεση από το αρχείο της Σοφίας Βέμπο σε παράλληλο χρόνο με την παράσταση:

Κατά την διάρκεια των παραστάσεων, το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων ‘’Γεώργιος Λεβιθόπουλος θα παρουσιάζει μία μεγάλη έκθεση με το προσωπικό Αρχείο της θρυλικής τραγουδίστριας της Νίκης και του συνοδοιπόρου της στην ζωή και στο θέατρο, θεατρικού συγγραφέα και στιχουργού Μίμη Τραϊφόρου, στην επιβλητική Μουσειακή αίθουσα του Πολυχώρου ‘’Αθηναΐς’’, με τίτλο ‘’ Σ’ αγαπώ και μ’ αρέσει η ζωή’’, που ήταν ένα από τα ωραιότερα και αξέχαστα ερωτικά τραγούδια της Σοφίας Βέμπο σε στίχους του αχώριστου συντρόφου της Μίμη Τραϊφόρου. Πρωτότυπες επιστολές σημειώματα, τραγούδια, στίχοι, θεατρικά έργα, φωτογραφικό υλικό, παρτιτούρες, χειρόγραφα ημερολόγια και πολλά άλλα αυθεντικά ντοκουμέντα από την καλλιτεχνική και προσωπική ζωή του σπουδαίου θεατρικού ζευγαριού θα δουν για πρώτη φορά το φώς της δημοσιότητας.



Ώρες λειτουργίας: Από 2 Φεβρουαρίου έως την λήξη των παραστάσεων κάθε Παρασκευή 18:00-20:00 και κάθε Σάββατο 17:00 – 18:45.

Κριτική:

Μέσα από την αληθινή ιστορία της Σοφίας Βέμπο και την εξαιρετικά συγκινητική ερμηνεία της Γεωργίας Ζώη ήρθαμε σ΄ επαφή με μια γυναίκα που είχε ψυχή κι αγαπούσε πραγματικά την Ελλάδα. Δεν μπορείς παρά να νιώσεις ντροπή όταν ως Έλλην πολίτης είσαι αδρανής. Όταν φωτεινά παραδείγματα όπως η Βέμπο, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Μελίνα Μερκούρη και τόσο σημαντικοί άνθρωποι έδωσαν όλο τους το «είναι» για την Ελλάδα. Τη δική μας πατρίδα που πονάει και στενάζει, χρόνια τώρα.

Μέσα από την αυτοβιογραφία της Βέμπο αντιλαμβάνεται ο θεατής το εύρος της γυναίκας αυτής. Η όλη παράσταση συνταράσσει τον θεατή και τον αναγκάζει να σκύψει το κεφάλι να σκεφτεί και να αναθεωρήσει τη ζωή και τις πράξεις του ως πολίτης.



Η Σοφία της Ελλάδας, της δικιάς μας Ελλάδας πρέπει να αποτελέσει πρότυπο. Πρότυπο για μας που είμαστε βολεμένοι στο μικρόκοσμό μας, σε χρόνια αδράνεια. Επιβάλλεται να δούμε όλοι μας την εν λόγω παράσταση. Αποτελεί χρέος μας και χαίρομαι που το pagenews.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας.

Το εθνικό και το πατριωτικό φρόνημα των Ελλήνων δεν κοστολογείται. Η ανάταση του λαϊκού φρονήματος είναι που μπορεί να απελευθερώσει δυνάμεις, να μεταβάλει την κλίμακα του εφικτού, να νικήσει δυσκολίες, να συμβάλει καθοριστικά στην υπέρβαση διλημμάτων και στον αφοπλισμό πιέσεων και τυχόν εκβιασμών.



Μέσα από την παράσταση και την τελευταία συνέντευξη της Βέμπο βλέπουμε επί σκηνής να αναπολεί τη ζωή της, τα γεγονότα που καθόρισαν τη ζωή και τις αποφάσεις της, τη ζωή της ως ηθοποιός, τις παραστάσεις, τα πρόσωπα που την περιέβαλαν και τα ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας.

Η σκηνοθετική ματιά του Μενέλαου Τζαβέλλα, είναι άξια συγχαρητηρίων. Το ίδιο και τα κείμενα της Τάνια Χαροκόπου που ήταν ανθρώπινα και γεμάτα συναίσθημα. Πρωταγωνιστές η απίθανη και μοναδική ερμηνεύτρια επί σκηνής Γεωργία Ζώη, ο ηθοποιός Ηλίας Μιχαήλ που ερμήνευσε εξαιρετικά τοn δημοσιογράφο και ο εκπληκτικός Σπύρος Νίκας στο ακορντεόν που έντυσε την παράσταση με τις μελωδίες του.



Ποιοι παρευρέθησαν;

Το θέατρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Δημοσιογράφοι, πολιτικοί και άνθρωποι επιφανείς ήταν εκεί για να τιμήσουν δια της παρουσίας τους τη μνήμη αυτής της υπέροχης γυναίκας αλλά και των συντελεστών. Μεταξύ άλλων συναντήσαμε τον ποινικολόγο Αλέξανδρο Λυκουρέζο που είναι γνωστό πως αγαπά πού το θέατρο, τον Ηλία Λογοθέτη, το Σπύρο Μπιμπίλα, τον τραγουδιστή Κώστα Βενετσάνο, το Μάνο Κατσαμπούρη, το Φώτη Κουβέλη, τη συνάδελφο Άννα Τσιάλτα, τη Βίβιαν Μιτσάκου, τη Σύλβια Αντώναρου και πολλούς άλλους.

Ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Γκογκόπουλο για τις φωτογραφίες και το bizznews.gr απ’ όπου πήραμε μέρος των φωτογραφιών, την κ. Αλίκη Δανάλη και το site sansimera.gr σχετικά με τα βιογραφικά στοιχεία της Σοφίας Βέμπο.



Ταυτότητα παράστασης:


Παραγωγή: TEXNIS Οργάνωση Θεάματος

Διανομή:

Γεωργία Ζώη

Ηλίας Μιχαήλ

Σπύρος Νίκας (ακορντεόν)

Συντελεστές:

Κείμενο: Τάνια Χαροκόπου

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας

Καλλιτεχνικός σχεδιασμός (σκηνικά – κοστούμια): Ανθή Πετρουλάκη

Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Δήμας

Βοηθός σκηνοθέτη: Τάνια Χαροκόπου

Φωτογραφίες – Video art: Δημήτρης Καραντινόπουλος

Δημόσιες Σχέσεις: Αλίκη Δανάλη

Παραστάσεις:

ΑΘΗΝΑΪΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Καστοριάς 34 – 36 ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ

ΜΕΤΡΟ Στάση Βοτανικός

Τηλ.: 210 3480000 – 210 3480080

Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Κάθε Παρασκευή στις 20:30 και κάθε Σάββατο στις 19:00 (για δέκα παραστάσεις)

Διάρκεια παράστασης: 1:30 χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ μαθητικό, φοιτητικό, άνω των 65 ετών και άνεργοι

Κρατήσεις εισιτηρίων: Στο ταμείο του Πολυχώρου Αθηναΐς

Τηλ.: 210 3480080

Keywords
Τυχαία Θέματα