Από το "κόσκινο" του EWG το... έκτακτο εφάπαξ Τσίπρα


Ο... αιφνιδιαστικός "μποναμάς" του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να περάσει από το "κόσκινο" του EuroWorking Group, το οποίο συνεδριάζει το μεσημέρι της Τρίτης. Επί τάπητος θα βρεθεί και το "πάγωμα" της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ζήτημα για το οποίο επικρατεί μεγάλη σύγχυση στους ευρωπαϊκούς κόλπους.

Οι θεσμοί φέρονται πως έχουν διχαστεί, καθώς κύκλοι

της Κομισιόν εκφράζουν ιδιαίτερη ενόχληση, επειδή ο Γερούμν Ντάισελμπλουμ δεν τους ενημέρωσε για την απόφασει να βάλει "φρένο" στις αποφάσεις του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Ενδεικτική η στάση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, αλλά και του Γάλλου Επιτρόπου, Πιερ Μοσκοβισί, οι οποίοι μάλιστα έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο έκτακτο εφάπαξ προς τους συνταξιούχους.

Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και δανειστών συνεχίζονται εξ' αποστάσεως, διχως σημαντική πρόοδο. "Αγκάθι" παραμένουν τα εργασιακά, αλλά και το δημοσιονομικό του 2018, ενώ στο αυριανό EGW θα εξεταστεί και αν υπάρχουν δημοσιονομικές "ουρές" για το 2016.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της διαμηνύει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου.Για τις Βρυξέλλες, το ζήτημα που προέκυψε με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα πρέπει να επηρεάσει την αξιολόγηση. Σύμφωνα δε με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι θέσεις των δύο πλευρών συκλίνουν, και επί της ουσίας τα ανοιχτά θέματα μπορούν να κλείσουν γρήγορα, εφόσον υπάρχει η βούληση.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι στο εβδομαδιαίο της report η Moody's βλέπει στρωμένη με... "αγκάθια" την πορεία της ελληνικής οικονομίας, χτυπώντας "καμπανάκι" για τους κατόχους των ομολόγων, λόγω της περαιτέρω καθυστέρησης ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο οίκος εκτιμά πως η χώρα θα προσφύγει πρόωρα στις κάλπες, ενώ τονίζει πως τον ερχόμενο Ιανουάριο θα επαναξεταστεί το "πάγωμα" των μέτρων του χρέους από τους θεσμούς, επισημαίνοντας πως η απόφαση των δανειστών να προχωρήσουν σε αντίποινα για τον "μποναμά" του Αλέξη Τσίπρα, υποδηλώνει σκλήρυνση της στάσης τους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, η Moody's, στο εβδομαδιαίο της report χαρακτηρίζει ως Credit Negative την κόντρα Αθήνας και δανειστών, τονίζοντας πως η σύγκρουση αυτή αφενός αυξάνει τα ρίσκα αναφορικά με την εξόφληση ομολόγων, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2017, αφετέρου συμβάλλει στην καθυστέρηση της διάθεσης περίπου 6,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον οίκο, η πλήρης έκθεση των Θεσμών για τις συνέπειες της κίνησης να μοιραστεί έκτακτο επίδομα και να παγώσει ο ΦΠΑ στα νησιά, που δέχονται πιέσεις από το προσφυγικό, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο και να οδηγήσει πιθανά σε επανεκτίμηση του μέτρου του «παγώματος».

Η Moody's εκτιμά ότι η κίνηση από την πλευρά των πιστωτών υποδηλώνει σκλήρυνση της στάσης τους απέναντι στην Ελλάδα που η Moody’s περιμένει ότι θα παρατείνει τις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση.

Η πολιτική δυναμική στην Ευρώπη, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης με το εκλογικό καλεντάρι να περιλαμβάνει κάλπες σε χώρες κλειδιά, περιλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, πιθανότατα θα περιπλέξουν τις διαπραγματεύσεις και θα αποτρέψουν γρήγορη ολοκλήρωση. Επιπλέον, τονίζει ότι οι εντάσεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Eurogroup, της Κομισιόν και του ΔΝΤ έχουν επίσης «φουντώσει».

Σημειώνει ότι ΔΝΤ είναι λιγότερο αισιόδοξο σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα και προτιμά μια προκαταβολική ελάφρυνση χρέους, κινούμενο γρηγορότερα από το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το Eurogroup.

Για την Ελλάδα πλανώνται εμπόδια στην εφαρμογή πολιτικά δύσκολων μεταρρυθμίσεων της β’ αξιολόγησης που σχετίζονται με τα εργασιακά, την αγορά προϊόντων και επιπλέον βήματα στις αποκρατικοποιήσεις.

Στα εμπόδια η Moody’s περιλαμβάνει την ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης, την αδυναμία των θεσμών στην χώρα και την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια. Παρότι οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2019 και η εκλογή προέδρου για το 2020 το ρίσκο πρόωρων εκλογών παραμένει.

Ωστόσο, κατά τη Moody’s το track record στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η πολιτική θέληση της ΕΕ ως τώρα να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης και τα ρίσκα από μια νέα έξαρση της ελληνικής κρίσης χρέους δείχνουν ότι εν τέλει θα ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση.

Μια καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, όμως, θα αυξήσει το ρίσκο για τους κατόχους ομολόγων. Η Ελλάδα έχει μεγάλες λήξεις τον Ιούλιο του 2017, με 2,3 δισ. ευρώ να ανήκουν σε ιδιώτες επενδυτές και 3,9 δισ. στην ΕΚΤ. Θα είναι τεράστια πρόκληση να καλυφθούν αυτές οι λήξεις χωρίς την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τη διάθεση των 6,1 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι, καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα