Τέλος στην αυτονομία της Καταλονίας βάζει ο Μαριάνο Ραχόι


Έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει το κοινοβούλιο στη Καταλονία και θα προκηρύξει εκλογές στην εν λόγω περιφέρεια εντός έξι μηνών.

Ο Μαριάνο Ραχόι είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα της ισπανικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που η Καταλονία επέμενε στην απόσχιση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η

κυβέρνησή του έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών.

Αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας-τη Γερουσία-όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι ο διαδικτυακός τόπος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας έπεσε θύμα επίθεσης, με τις αρχές να μην γνωρίζουν την ταυτότητα των δραστών. Η ηλεκτρονική επίθεση έγινε παράλληλα με την εμφάνιση λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι συνδέονται με τους Anonymous, στο πλαίσιο μιας καμπάνιας με τίτλο "ελευθερώστε την Καταλονία".

Σύμφωνα με τις ισπανικές υπηρεσίες ασφαλείας, τις τελευταίες εβδομάδες αρκετοί διαδικτυακοί τόποι κυβερνητικών υπηρεσιών έχουν δεχθεί επιθέσεις, από χάκερ που ζητούν την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Αντιδράσεις στη Καταλονία

Σύμφωνα με Καταλανούς αξιωματούχους, ο ηγέτης της επαρχίας Carles Puigdemont, θα συμμετέχει στην πορεία διαμαρτυρίας που θα λάβει τόπο στην Βαρκελώνη το απόγευμα ως αντίδραση στις ανακοινώσεις της Ισπανικής κυβέρνησης και όπως έγινε γνωστό θα εκφωνήσει λόγο στο πλήθος που θα συγκεντρωθεί.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαμαρτυρίες του κόσμου για τις δηλώσεις Ραχόι, καθώς όπως αναφέρει το Reuters, στους δρόμους της Βαρκελώνης υπάρχει κόσμος που χτυπάει κατσαρόλες και τηγάνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα