Τεχνολογία στο αυτοκίνητο = θέλω τώρα σεμινάριο!


Σύστημα Αυτόνομης Πέδησης και Προειδοποίησης Αποφυγής Σύγκρουσης (Active Safety Brake και Distance Alert)

Στην περίπτωση που υπάρξει κρίσιμη απόσταση από ένα προπορευόμενο όχημα ή από ένα διερχόμενο πεζό, η λειτουργία Προειδοποίησης και Αποφυγής Σύγκρουσης αφυπνίζει τον οδηγό! Το σύστημα Αυτόνομης Πέδησης (γνωστό και ως υποβοήθηση πέδησης σε έκτακτη ανάγκη) επεμβαίνει όταν ο οδηγός δεν αντιδράσει έγκαιρα στην σχετική προειδοποίηση και υποβοηθά στην αποφυγή ή τη μείωση της σφοδρότητας μίας πιθανής σύγκρουσης (με ανάλογη μείωση

της ταχύτητας του αυτοκινήτου). Το σύστημα αναγνωρίζει τα οχήματα που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση ή είναι στατικά, καθώς και τους πεζούς στον δρόμο (ποδήλατα, μοτοσικλέτες, ζώα και άλλα αντικείμενα είναι μη ανιχνεύσιμα).

Σύστημα Ειδοποίησης Εκτροπής Λωρίδας (Lane Departure Warning)

Το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιεί μια κάμερα που ανιχνεύει συνεχώς την συνεχή ή διακεκομμένη διαγράμμιση του οδοστρώματος και όταν υπάρξει ακούσια απόκλιση και σε ταχύτητες άνω των 80 χλμ./ώρα, τότε ο οδηγός αρχικά προειδοποιείται με ηχητική και στη συνέχεια οπτική επισήμανση.

Σε ταχύτητες από 65 έως 180 χλμ./ώρα, το σύστημα έχει επίσης την δυνατότητα να διορθώνει την πορεία του αυτοκινήτου στην τρέχουσα λωρίδα κυκλοφορίας ασκώντας μικρές τάσεις προς την αντίθετη φορά (μικρό-διορθώσεις με «ανάποδο»). Η διόρθωση της πορείας ακυρώνεται εφόσον ο οδηγός κρατήσει το τιμόνι στην ευθεία ή χρησιμοποιήσει τo φλας.

Σύστημα «επαγρύπνησης» οδηγού (Driver Attention Warning)

Αρκετά μοντέλα εξοπλίζονται με το σύστημα Προειδοποίησης Διάρκειας Οδήγησης που αναγνωρίζει τον ρυθμό κίνησης και όταν ο οδηγός δεν έχει κάνει κάποια στάση - σε συνεχή οδήγηση για τουλάχιστον δύο ώρες και η ταχύτητα είναι άνω των 65 χλμ./ώρα -, τότε τον προειδοποιεί ανάλογα. Αυτή η προειδοποίηση έχει την μορφή μηνύματος που συνοδεύεται με έναν διακριτικό ήχο και που τον παροτρύνει να προβεί σε ένα διάλλειμα για να ξεκουραστεί.

Επιπρόσθετα, υπάρχει μια κάμερα τοποθετημένη στο πάνω μέρος του παρμπρίζ που ελέγχει την εγρήγορση του οδηγού αναλύοντας τυχόν αποκλίσεις από την κανονική πορεία και όταν είναι απαραίτητο υπάρχουν ηχητικές και οπτικές προειδοποιήσεις (π.χ. «Προσοχή!» ή «Κάντε ένα διάλλειμα»).

Keywords
Τυχαία Θέματα