ΤΧΣ: Πού θα γείρει η "ζυγαριά" για την ΕΤΕ;


Της Βούλας Μαλαίνου

Στάση αναμονής τηρεί η εγχώρια τραπεζική αγορά, διατηρώντας μέχρι και στο παρά πέντε την ελπίδα ότι η κρίση κορυφής, που έχει ξεσπάσει στην Εθνική, θα εκτονωθεί μέσω της εξεύρεσης μίας συμβιβαστικής λύσης, έτσι ώστε αφενός να αποφευχθεί η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης και αφετέρου να μην "ραγίσει" η συστημική ευστάθεια σε μία άκρως κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία.

Τη Δευτέρα, ημέρα επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, συνεδριάζει εκ νέου το ΤΧΣ

με κύριο "μενού" τη σύγκληση ή μη έκτακτης ΓΣ στην ΕΤΕ. Το Ταμείο εξακολουθεί να τραβάει το σχοινί όσον αφορά στην παραίτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, όρο, που το ίδιο έχει θέσει, προκειμένου να συναινέσει στην εκλογή Θωμόπουλου για την προεδρία της Τράπεζας, με "σύμμαχο" μάλιστα την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται η ηχηρή παρέμβαση του Γιάννη Δραγασάκη για άμεση επίλυση της κρίσης στην Εθνική, δείχνοντας την πόρτα... στον κ. Φραγκιαδάκη, "αδειάζοντας" την ΤτΕ και τον Γιάννη Στουρνάρα και υπερτονίζοντας ότι το Μαξίμου έχει και το πεπόνι και το μαχαίρι.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αφού επέρριψε αποκλειστικά την ευθύνη στην ΕΤΕ, εν συνεχεία έδωσε "γραμμή" για παραίτηση του κ. Φραγκιαδάκη το αργότερο έως σήμερα, στηρίζοντας απόλυτα το ΤΧΣ, το οποίο είναι και ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας.

Πάντως, από την πλευρά του ο CEO της Εθνικής δεν δείχνει πρόθυμος να υπακούσει στην κυβερνητική "εντολή". Με συνέντευξή του στην "Καθημερινή" ο κ. Φραγκιαδάκης εξέφρασε τη βούλησή του να βρεθεί μία συνεργατική λύση για την άρση της διοικητικής κρίσης, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η τράπεζα έχει πολλές προκλήσεις μπροστά της και είναι σημαντικό να επιστρέψει η ομαλότητα, έτσ ώστε να συνεχιστεί η δουλειά.

Από τις δηλώσεις του ιδίου δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση για επικείμενη παραίτησή του, αλλά διάθεση για ανάληψη πρωτοβουλιών, με στόχο την εκτόνωση της κρίσης στην Τράπεζα. Σημειώνεται εδώ ότι το ΔΣ της Εθνικής εγείρει εύλογα ερωτήματα για την αιφνίδια αντίδραση του Ταμείου ως προς την επιλογή Θωμόπουλου, αφού, πηγές της ΕΤΕ, τονίζουν πως δεν υπήρξε σαφής στήριξη στο πρόσωπο του κ. Τσιτσιράγκου, τουλάχιστον εξαρχής. Επισημαίνεται δε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε βρεθεί η λύση, αφότου ο κ. Τσιτσιράγκος είχε παραιτηθεί και όλα έδειχναν πως η κρίση θα εκτονωθεί με εκλογή Θωμόπουλου στο τιμόνι και Φραγκιαδάκη στη θέση του CEO.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, την κυβερνητική παρέμβαση, η οποία ενισχύθηκε και από τα λόγια του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι "μία Τράπεζα δεν μπορεί να αγνοεί τις απαιτήσεις του βασικού της μετόχου", καθώς και την απροθυμία του κ. Φραγκιαδάκη να παραιτηθεί, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά στη σημερινή "καυτή" συνεδρίαση του ΤΧΣ, ακόμα και αυτό της σύγκλησης έκτακτης ΓΣ.

Τονίζεται ότι οι αλλαγές στις διοικητικές πυραμίδες των συστημικών αποτελούν προαπαιτούμενο και μάλιστα ο κ. Στουρνάρας είχε δεσμευτεί πως οι τροποποιήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου. Εντούτοις, τα χρονοδιαγράμματα έχουν εκτροχιαστεί και ο διοικητής της ΤτΕ απυεθύνει έκκληση για επίδειξη ωριμότητας και ψυχραιμίας σε όλες τις εμπλεκόμενες με την κρίση πλευρές.

Keywords
Τυχαία Θέματα