Τα βρήκαν στα... μισά - Παραμένουν ανοιχτά αφορολόγητο, συντάξεις, εργασιακά και αντίμετρα

08:03 8/3/2017 - Πηγή: Pagenews

Πολύ κοντά σε μια πρώτη τεχνική συμφωνία βρίσκονται η ελληνική κυβέρνηση με την Τρόικα, όπως προκύπτει από τις χθεσινές διαπραγματεύσεις οι οποίες κράτησαν μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Ωστόσο, αυτό μοιάζει να είναι το εύκολο σκέλος της διαπραγμάτευσης, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα τα εργασιακά και τα ενεργειακά, με το νέο ραντεβού Τσακαλώτου - τρόικας να είναι προγραμματισμένο για σήμερα στις

15:00.

Κορυφαίο στέλεχοες του υπουργείου Οικονομικών έλεγε τα ξημερώματα πως το Staff Level Agreement (SLA) έχει σχεδόν συμφωνηθεί και εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία πριν το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Παραμένει, όμως, το μεγάλο "αγκάθι" που αφορά τα μέτρα του 2019 (ύψους 3,6 δισ. ευρώ), με το αφορολόγητο και τις συντάξεις, ενώ δεν έχει υπάρχει σημείο επαφής στα "αντίμετρα" που προτείνει η κυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργοποιούνται.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εκταμίευση της δόσης δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχουν κλείσει όλα τα θέματα. Από τις δηλώσεις που έγιναν τα μεσάνυχτα φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά επιχειρεί να αποσυνδέσει την τεχνική συμφωνία από την καυτή «πατάτα» των εργασιακών, που ήταν ένα από τα βαρίδια της αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από το στρατόπεδο των δανειστών αναφέρουν, πάντως, ότι αν οι διαβουλεύσεις καθυστερούν επικίνδυνα και προσεγγίζουμε τη διακεκαυμένη ζώνη του Ιουλίου, με τις πληρωμές των 6,3 δις ευρώ, τότε μπορεί να έχουμε «σπάσιμο» της δόσης με προαπαιτούμενα, για να αποφευχθούν τα ατυχήματα.

"Θα συνεχιστεί η συζήτηση"

Μεταξύ άλλων κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε τα εξής (απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων) στις 12.40 μετά τα μεσάνυχτα: «Θα συνεχιστούν την Τετάρτη οι συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια για 4-5 θέματα. Θα γίνει και μια συζήτηση σε επίπεδο επικεφαλής στις 3 ή στις 4 το απόγευμα. Θα παραμείνουν τρία ή τέσσερα πολιτικά θέματα προς επίλυση ίσως αργότερα. Θα συνεχιστεί η συζήτηση. Όπως σας είπα μιλάμε για το SLA του 2018, εμείς εννοούμε εντός του προγράμματος δηλαδή μέχρι το 2018».

«To εργασιακό έχει μια αμφισημία. Το θεωρώ λίγο ξεχωριστό θέμα από το SLA. Γιατί ήταν στο SLA με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη και το θεωρεί ξεχωριστό. Το βασικό όμως κόλλημα τώρα είναι τα αντίμετρα και τα μέτρα και η βασική συζήτηση είναι πάνω σε αυτά. Έχουμε μεγάλη σύγκλιση σε πολλά από αυτά που θέλουμε να κάνουμε για τα αντίμετρα και από τη μεριά των δαπανών αλλά και από τη μεριά των εσόδων. Εμείς θέλουμε κάποια πράγματα περισσότερα από τα έσοδα, να ελαφρύνουμε εννοούμε. Η αίσθησή μου είναι ότι όλοι τώρα έχουν εστιάσει στην 20η Μαρτίου για να έχουμε σημαντική πρόοδο. Δηλαδή ακόμη κι αν δεν έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί κάποιος κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα», πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα