Συνεχίζεται το παζάρι για να κλείσει η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών

23:09 7/3/2017 - Πηγή: Pagenews

Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εφη Αχτσιόγλου, από τις 5 το απόγευμα είχαν μαραθώνιο συνομιλιών με τους εκπροσώπους των πιστωτών. Διέκοψαν λίγο μετά τις 22:00 για να συνεχίσουν μία ώρα αργότερα.

Ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης με γνώση των συνομιλιών υποστήριζε ότι θα υπάρχει τεχνική συμφωνία (staff level agreement) ως τις 20 Μαρτίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει «κλείσει» το δημοσιονομικό κομμάτι στο staff level agreement και δεν υπάρχει «κενό» για το 2018. Μια θέση την οποία δεν αμφισβητεί

πλέον ούτε το ΔΝΤ. Επίσης, φαίνεται ότι δεν θα είναι πρόβλημα τελικώς και τα εργασιακά και τα θέματα ενέργειας.

Ωστόσο στο «πακέτο» της συμφωνίας, αν τελικώς επιβεβαιωθεί, δεν περιλαμβάνονται τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση και τα αντίμετρα για το 2019.

Στο τραπέζι της συζήτησης Αθήνας-θεσμών έχουν μπει ήδη τα μέτρα (πόσο θα κοπούν αφορολόγητο και συντάξεις) αλλά και τα αντίμετρα. Ειδικά το ΔΝΤ πιέζει ως προς τα αντίμετρα να είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, αφετέρου ο μηχανισμός ενεργοποίησης των αντίμετρων.

Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά πιέζει ώστε ο μηχανισμός να ενεργοποιείται βάση προβλέψεων και όχι κατόπιν επικύρωσης των δημοσιονομικών στοιχείων.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μείνουν και αύριο Τετάρτη στην Αθήνα οι θεσμοί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα