Συντάξεις: Απώλειες έως και 65%(!), αν…


Αυτό υποστηρίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο απέστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα.

«Για αλχημεία εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας η οποία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων, μέσω του επανυπολογισμού τους και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς», κάνει λόγο το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Όπως υποστηρίζουν «η τελική μεσοσταθμική μείωση για τους σημερινούς συνταξιούχους, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, εκτιμάται ότι θα είναι στο 20%.

Ειδικότερα, όπως

ορίζει η εγκύκλιος που εκδόθηκε για τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων, που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, ο επανυπολογισμός δεν θα γίνεται επί του αρχικού ποσού των συντάξεων, όπως, δηλαδή, προβλέπουν οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις, αλλά με το μειωμένο ποσό, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών των μνημονιακών νόμων».

Σύμφωνα με τους συνταξιούχους, «αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση που καταργηθεί η προσωπική διαφορά, όπως ζητούν οι δανειστές, οι απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις συνολικά θα αγγίζει το 65%, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων, φόρων, εισφορών και ασθένεια».

Πώς υπολογίζονται οι νέες συντάξεις

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, δίνει συγκεκριμένα παραδείγματα:

«Συνταξιούχος με αρχική απόφαση συνταξιοδότησης 1.839,46 ευρώ μικτά κύρια σύνταξη θα έχει προσωπική διαφορά 149,54 ευρώ. Μετά την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων, ο ίδιος συνταξιούχος είχε κύρια σύνταξη 1.340.47 ευρώ. Αν καταργηθεί η προσωπική διαφορά, θα έχει σύνταξη 1.190,93 ευρώ (μείωση περίπου 15%)».

Σε σχετική επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επισημαίνει ότι «ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, έπρεπε να μην εκδώσει την εγκύκλιο, δεδομένου ότι εκκρεμεί η εκδίκαση κατά του νόμου Κατρούγκαλου στο ΣτΕ, στις 7 Απριλίου 2017».

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αναφέρει ότι, «κατ΄ επανάληψη, έχει δηλώσει πως είναι ορατός ο κίνδυνος να τεθεί σε εφαρμογή ο κόφτης στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019, γεγονός που θα ολοκληρώσει τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων».

Keywords
Τυχαία Θέματα