Πρόκληση Τσίπρα: Πώς θα πείσει τη Βουλή να πει «ναι» στο «πακέτο» Τόμσεν


Της Βούλας Μαλαίνου

«Κόκκινο» αναμένεται να χτυπήσει το πολιτικό θερμόμετρο, μετά τα Κούλουμα, με την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, οι οποίοι θα ξαναπιάσουν από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση το νήμα της διαπραγμάτευσης, την ώρα που έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Q της ΕΚΤ, ενώ οι καθυστερήσεις και οι εμπλοκές ως προς την δεύτερη αξιολόγηση «ξυπνούν» μνήμες από το «θρίλερ» του 2015.

Το ομαδικό

«πυρ» της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για το πακέτο μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, το οποίο έφεραν οι κκ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης στις αποσκευές τους από τις Βρυξέλλες, ενδυναμώνεται, γεγονός που προκαλεί μεγάλο «πονοκέφαλο» στον πρωθυπουργό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου… δείχνουν να κλείνουν τα αυτιά στα «καμπανάκια», που επανειλημμένως χτυπούν οίκοι αξιολόγησης, αναλυτές, οικονομολόγοι, καθώς και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, για ενδεχόμενη πιστωτική «ασφυξία», εάν η αξιολόγηση εξακολουθήσει να «σέρνεται» μέχρι το καλοκαίρι. Τον Ιούλιο λήγει το μεγάλο ομόλογο των 7,2 δισ. ευρώ, ποσό, το οποίο η Αθήνα καλείται να αποπληρώσει. Τα χρονοδιαγράμματα, ωστόσο, έχουν «εκτροχιαστεί», γεγονός που εγείρει περαιτέρω ανησυχίες και για την ρευστότητα των ασφαλιστικών Ταμείων, ενώ τις τελευταίες μέρες πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται η Αριστερά να «τραβήξει» λεφτά από τα διαθέσιμα, για να πληρώσει συντάξεις κατά τους θερινούς μήνες, αν η αξιολόγηση δεν έχει ακόμη κλείσει έως τότε.

Παράλληλα, το Μαξίμου σφυρίζει αδιάφορα και ως προς τη συμφωνία των δύο Σιδηρών Κυρίων, το κεφάλαιο «ελληνικό χρέος» να ανοίξει το 2018, ύστερα δηλαδή από τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου. Στην κυβέρνηση συνεχίζουν να προσβλέπουν σε συνολική λύση είτε στο επόμενο Eurogroup είτε στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, θέτοντας μάλιστα τώρα ως deadline τις κάλπες στη Γαλλία, τον Μάϊο.

Με επικοινωνιακούς ελιγμούς και βαφτίζοντας τα μέτρα «μεταρρυθμίσεις», η Αριστερά πανηγυρίζει για το πιο επώδυνο πακέτο της επταετίας, στο οποίο δεσμεύτηκε να βάλει την υπογραφή της, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην αξιολόγηση, ενώ οι πιθανότητες για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι πλέον μάλλον μηδενικές. Η κυβέρνηση μιλά για «νίκη» έναντι των δανειστών, ακόμη και για έξοδο από την κρίση, κάνοντας έως και απίστευτες παρομοιώσεις, όπως η χαρακτηριστική του Χρήστου Σπίρζτη, η οποία έχει σηκώσει πολιτικές και κοινωνικές «θύελλες».

Με τη φράση «για το καλό της χώρας» και με «βιτρίνα» τα μέτρα αντίβαρο, ο κ. Τσίπρας την επομένη ακριβώς του Eurogroup έκανε «μασάζ» στους βουλευτές του, φοβούμενος ότι οι «γκρίνιες» των Συριζαίων για τη μείωση του αφορολόγητου, τον «κόφτη» στις συντάξεις και την περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, ενδεχομένως και να αποβούν μοιραίες σε μελλοντικές ψηφοφορίες. Είναι γνωστό άλλωστε πως σε κάθε κρίσιμη συγκυρία ο πρωθυπουργός επιστρατεύεται όλα του τα επικοινωνιακά «όπλα» προς εσωτερική κατανάλωση. Ειδικά δε τώρα, που το «αντάρτικο» προέρχεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από τους «53», επικεφαλής των οποίων είναι ο κ. Τσακαλώτος.

Η ιστορία μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι η Αριστερά είναι ενωμένη απέναντι σε ό,τι νομοσχέδιο έρχεται προς ψήφιση. Επόμενος στόχος, λοιπόν, του πρωθυπουργού είναι να πάρει τον έλεγχο και της Βουλής, την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης αφήνουν ξεκάθαρα μηνύματα στον κ. Τσίπρα πως δεν θα στηρίξουν την κυβέρνηση στις δραματικές της υποχωρήσεις.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως το πακέτο του Πολ Τόμσεν. Υπενθυμίζουμε το περιβόητο άρθρο του γενικού διευθυντή του Ταμείου κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων, στο οποίο ανέφερε τα μέτρα, τα οποία ζητούσε να λάβει η Αθήνα, ως όρο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και ως εγγύηση στους υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους. Η απάντηση τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Οικονομικών στον κ. Τόμσεν θύμιζε… «μανιφέστο», το οποίο ο κ. Τσίπρας επανέλαβε και πρόσφατα κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αυτή τη φορά, καλώντας μάλιστα την Άγγελα Μέρκελ να τον… «μαζέψει».

Στη Βουλή τα αίματα έχουν ήδη «ανάψει», ενώ η αντιπολίτευση μοιάζει με «καζάνι που βράζει». Σενάρια διαρροών, εξάλλου, γέννησε η δήλωση του Ανδρέα Λοβέδρου, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα καταθέσει πρόταση στα όργανα του κόμματός του, σύσσωμη η αντιπολίτευση να αφήσει μόνη της την κυβέρνηση στην κρίσιμη ψηφοφορία του πακέτου του Eurogroup, όποτε κι αν αυτή γίνει.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τις επόμενες μέρες, έως και την άφιξη της τρόικας, η κυβέρνηση καλείται να κάνει πολλά μα πολλά χιλιόμετρα, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν έχει βάλει στον «πάγο» τις μεταρρυθμίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα