Σβίγκου: Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει ενωμένος μέσα από συλλογικές διαδικασίες


H εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, δήλωσε ότι o ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει ενωμένος μέσα από συλλογικές διαδικασίες και συλλογικές αποφάσεις και η νέα μάχη που έχει να δώσει η κυβέρνηση είναι η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων

μέτρων για τη μείωση του χρέους.

"Η έξοδος από την επιτροπεία είναι το πιο σημαντικό και αυτός είναι ακριβώς ο στόχος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς, δηλαδή, το 2018 θα βγούμε από το πρόγραμμα και αυτό θα σηματοδοτήσει και την έξοδο από την κρίση με όρθια την κοινωνία. Κάτι το οποίο το υπόσχονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά συμφωνούσαν σε πράγματα που όχι μόνο δεν σηματοδοτούσαν την έξοδο από τη λιτότητα, αλλά βάθαιναν περισσότερο την κρίση και διαιώνιζαν έναν φαύλο κύκλο λιτότητας και ύφεσης", υπογράμμισε η κ. Σβίγκου.

Σε ερώτηση για το πότε θα αποφασιστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και αν υπάρχει ο κίνδυνος παλινωδιών στα συμφωνημένα από κάποιες πλευρές των δανειστών απάντησε ως εξής: "Η νέα μάχη που έχει να δώσει η κυβέρνηση, έχει να κάνει με τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Υπάρχουν διάφορες δηλώσεις που τείνουν να θολώσουν το τοπίο ως προς αυτό. Να θυμίσουμε όμως ότι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος είναι η απαραίτητη προϋπόθεση που βάζει το ίδιο το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Οπότε εφ' όσον επιθυμούν διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα πρέπει να υπαναχωρήσουν ως προς τα μέτρα για το χρέος, που να θυμίσω επίσης ότι είναι και απόφαση προηγούμενων Eurogroup".

Σε ερώτηση για τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει αν δεν υπάρξουν αποφάσεις για το χρέος και κατά πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο, απάντησε: "Από τη στιγμή που το δημοσιονομικό μείγμα μετά το 2019 και το 2020 συμφωνήθηκε ακριβώς για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα ήταν παράδοξο από τη δική μας την πλευρά να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα στο βαθμό που δεν θα ήταν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και δεν θα υπήρχαν μέτρα για το χρέος. Ακριβώς αυτό εμείς έχουμε δηλώσει, ότι για να εφαρμοστούν τα μέτρα για μετά το 2019 και το 2020 θα πρέπει να υπάρξουν και αποφάσεις για το χρέος και το θεωρούμε αυτονόητο ότι αυτό πρέπει να γίνει".

Σχετικά με τις διαφορετικές προσεγγίσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την κατ’ αρχήν συμφωνία με τους θεσμούς, η κ. Σβίγκου επισήμανε πως η αγωνία όλων είναι κοινή και σε αντίθεση με την επιθυμία κύκλων, εντός και εκτός της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει ενωμένος. "Η αγωνία όλων είναι κοινή και για την επαφή με την κοινωνία και για την επανάκτηση δεσμών εκεί που έχουν διαρραγεί και χρειάζεται επικέντρωση την επόμενη περίοδο σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα αποτυπώνουν και το αριστερό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αναδιανομή του πλούτου και την ανάπτυξη, αλλά και θα αφήνουν ένα αριστερό αποτύπωμα στο κοινωνικό κράτος, στις ευρύτερες θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτή είναι κοινή αγωνία όλων, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που εκφράζονται στις κομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα το οποίο είναι όχι απλώς εύλογο, αλλά και επιθυμητό. Σε αντίθεση με αυτό που επιθυμούν κύκλοι εντός και εκτός της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει ενωμένος μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες και τις συλλογικές του αποφάσεις", τόνισε η κ. Σβίγκου.

Ως προς τη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, που έγινε χθες στη Μαδρίτη η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: "Μόνο το ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια προσπάθεια συντονισμού των βημάτων των χωρών του Νότου είναι από μόνο του θετικό. Και μάλιστα είναι μια πρωτοβουλία που λίγα χρόνια πριν δεν ήταν εφικτή για διάφορους λόγους και κυρίως επειδή τότε δεν ήταν επιδίωξη ούτε της ελληνικής πλευράς. Μάλιστα το ότι αποκτά αυτή τη στιγμή μόνιμο χαρακτήρα και μιλάμε για την τρίτη σύνοδο σε λίγο χρονικό διάστημα, αποτυπώνει τη συνειδητοποίηση των κοινών προβλημάτων που έχουν οι χώρες του Νότου.

Είναι χαρακτηριστική και η χθεσινή φράση του πρωθυπουργού για τα πλεονάσματα του Βορρά και τα ελλείμματα του Νότου, όπως επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι και στο κοινό ανακοινωθέν που βγήκε μετά τη Σύνοδο δίνεται προτεραιότητα στο ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό μοντέλο. Προφανώς δεν θέλω να παραγνωρίσω τις διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων. Φάνηκαν και από τις δηλώσεις που έκαναν μετά οι ηγέτες. Είναι όμως σίγουρο ότι τέτοιες κοινές ανησυχίες, που εκφράζονται μάλιστα και από κοινές πρωτοβουλίες, μόνο θετικές είναι για το μέλλον της Ευρώπης. Και βλέπουμε ότι κινούνται αυτή τη στιγμή διαδικασίες, έστω και με αργό βηματισμό, που ελπίζουμε να εκφραστούν και σε διαφορετικές πολιτικές από εδώ και πέρα".

Keywords
Τυχαία Θέματα