Στο "Τραπέζι της Γάτας" με τον Michael Ondaatje


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στις αρχές της δεκαετίας του '50, ένα εντεκάχρονο αγόρι από το Κολόμπο της Σρι Λάνκα επιβιβάζεται σε ένα υπερωκεάνιο με προορισμό την Αγγλία. Η θέση του στην τραπεζαρία είναι στο «τραπέζι της γάτας», δηλαδή όσο πιο μακριά γίνεται από το τραπέζι του πλοιάρχου, πλάι σε μια ετερόκλητη συντροφιά από «ασήμαντους» μεγάλους και δυο ακόμη αγόρια. Καθώς το πλοίο διασχίζει τον Ινδικό Ωκεανό, τα παιδιά εμπλέκονται σε διαδοχικές περιπέτειες, καταλαμβάνοντας όλα τα διαμερίσματα του πλοίου σαν χυμένος υδράργυρος. Παράλληλα μυούνται για πρώτη φορά στον κόσμο

της τζαζ, των γυναικών και της λογοτεχνίας από τους εκκεντρικούς τους συνταξιδιώτες. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους προσελκύει ένας σιδηροδέσμιος κρατούμενος που μεταφέρεται στην Αγγλία για να δικαστεί. Κατασκοπεύουν τους βραδινούς περιπάτους του, πλέκουν εικασίες για το παρελθόν του, όμως το έγκλημα και το πεπρωμένο του θα παραμείνουν ένα συναρπαστικό μυστήριο που θα τους κατατρύχει για πάντα.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Ο ύπνος είναι φυλακή για ένα αγόρι που έχει φίλους να συναντήσει. Ανυπομονούσαμε να περάσει η νύχτα, ήμασταν στο πόδι από τα χαράματα, πριν καν ανατείλει ο ήλιος. Μας ήταν αδύνατον να περιμένουμε. Έπρεπε να συνεχίσουμε την εξερεύνηση του κόσμου. Ξαπλωμένος στην κουκέτα μου άκουγα το μαλακό κωδικοποιημένο χτύπημα του Ραμαντίν στην πόρτα. Στην πραγματικότητα η κωδικοποίηση ήταν άχρηστη –ποιος άλλος μπορεί να ήταν τέτοια ώρα; Δυο χτύποι, μια μεγάλη παύση, άλλος ένας χτύπος. Αν δεν κατέβαινα γρήγορα τη σκαλίτσα της κουκέτας για να του ανοίξω την πόρτα, τον άκουγα να ψευτοβήχει. Κι αν συνέχιζα να μην απαντώ, τον άκουγα να ψιθυρίζει “Μάινα”, το παρατσούκλι μου.

Συναντούσαμε τον Κάσσιους στα σκαλιά και πού γρήγορα αρχίζαμε το σουλάτσο στο κατάστρωμα της πρώτης θέσης. Η πρώτη θέση ήταν εντελώς αφύλαχτη στις έξι το πρωί και φτάναμε εκεί πριν ο ήλιος αναφλέξει τον ορίζοντα, προτού καλά καλά σβήσουν αυτόματα, με το πρώτο φως της ημέρας και μια στιγμιαία αναλαμπή, τα νυχτερινά φώτα ασφαλείας του καταστρώματος. Βγάζαμε τα πουκάμισά μας και βουτούσαμε καρφί στην χρυσοποίκιλτη πισίνα της πρώτης θέσης, χωρίς ν’ ακουστεί καν ο παφλασμός. Η σιωπή ήταν απαραίτητη όσο κολυμπούσαμε στο πρωτοφανέρωτο μισόφωτο του πρωινού».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Michael Ondaatje γεννήθηκε στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα το 1943. Το 1952 μετακόμισε με τη μητέρα του και τα αδέλφια του στην Αγγλία. Το 1967 εξέδωσε την ποιητική συλλογή "Dainty Monsters". Η ποίηση αποτελεί βασικό κομμάτι του έργου και της γραφής του. Τo μυθιστόρημά του «Ο Άγγλος Ασθενής» τιμήθηκε με το βραβείο Man Booker και σημείωσε διεθνή εκδοτική επιτυχία. Η ομότιτλη ταινία του Anthony Minghella) κέρδισε 9 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και αυτό της καλύτερης ταινίας.

ΤΙΤΛΟΣ: Το Τραπέζι της Γάτας

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Michael Ondaatje

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Κατερίνα Σχινά

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 376

Τιμή: 16,60 €

Keywords
Τυχαία Θέματα