Σε υψηλό δεκαετίας η ανάπτυξη για την μεταμνημονιακή Πορτογαλία


Η Πορτογαλία εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο του 2017 τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας, χάρη στις ισχυρές εξαγωγές και στην ανάκαμψη των επενδύσεων.

Η πορτογαλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,8% σε ετήσια βάση, γεγονός που ελπίζεται ότι θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στην οικοδόμηση θετικής εικόνας για την πορτογαλική οικονομία, έπειτα από τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ το 2016.

«Αυτά τα θετικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τη συνέχιση της συνεχούς ανάπτυξης από τα μέσα του 2013 και

μετά, αλλά επίσης δείχνουν επιτάχυνση της ανάπτυξης, κάτι που είναι νέο», σχολίασε χθες στο Reuters ο κ. Φιλίπε Γκαρσία, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Informacao de Mercados Financeiros.

Ο κ. Γκαρσία αποδίδει την επιτάχυνση της ανάπτυξης, στις αρχές του 2017, σε τρεις, κυρίως, παράγοντες: στην ύπαρξη ιστορικά χαμηλών επιτοκίων δανεισμού γενικότερα στην Ευρώπη, στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ, που περιορίζει το ρίσκο που ενέχουν τα πορτογαλικά ομόλογα για τους επενδυτές, και στην άνθηση του πορτογαλικού τουρισμού.

Σε τριμηνιαία βάση, η πορτογαλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1% το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016 παρουσίασε ρυθμό 0,7%.

Keywords
Τυχαία Θέματα