Παραιτήθηκε ο γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής - Ο τέταρτος σε 20 μήνες


Χωρίς γενικό γραμματέα έχει μείνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ο Τάσος Σαλτερής, φέρεται να έχει παραιτηθεί ακολουθώντας την πορεία δύο ακόμη γενικών γραμματέων και ενός ειδικού που έχουν απομακρυνθεί μέσα σε διάστημα 20 μηνών.

Ο κ. Σαλτερής είχε ορκιστεί γενικός γραμματέας Υποδοχής, δηλαδή αρμόδιος για τη λειτουργία όλων των δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στις 24 Οκτωβρίου 2016. Η τοποθέτησή του είχε αναγγελθεί πέντε μέρες νωρίτερα στην προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τη θορυβώδη παραίτηση του προκατόχου

του. Ο κ. Βουδούρης είχε απομακρυνθεί τον Σεπτέμβριο καταγγέλλοντας δημόσια τον Γ. Μουζάλα για κατασπατάληση πόρων, παράλληλο σύστημα διοίκησης γύρω από τον υπουργό και τεράστια καθυστέρηση στις προετοιμασίες για την καλύτερη λειτουργία των δομών φιλοξενίας.

Ο Γ. Μουζάλας στον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου, πέτυχε να αυτονομηθεί το υπουργείο του και να μην υπάγεται πλέον στο υπ. Εσωτερικών και ο ίδιος αναβαθμίστηκε σε υπουργό.

Οταν ορκίστηκε ο Τάσος Σαλτερής, ο Γ. Μουζάλας ήταν ακόμη αναπληρωτής αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική υπαγόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή. Στη σύντομη τελετή της ορκωμοσίας, μάλιστα, ο Π. Κουρουμπλής δήλωνε πως «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποδέχεται με τις καλύτερες ευχές τον κ. Σαλτερή, ένα νέο άνθρωπο, στον οποίον εμπιστευόμαστε την κρίσιμη θέση του γενικού γραμματέα Υποδοχής και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η επιλογή θα δικαιώσει όσους εμπιστευόμαστε αυτή τη νέα προσπάθεια και τον νέο άνθρωπο αυτό».

Ο Γ. Μουζάλας τον υποδέχθηκε λέγοντας ότι «ο νέος γενικός γραμματέας αναλαμβάνει σε μια πολύ σημαντική φάση, όπου η κατάσταση είναι ελεγχόμενη πια και έχουμε πολλή δουλειά, δουλειά, δουλειά».

Στο διάστημα των επτά μηνών που ακολούθησε, ο κ. Σαλτερής είχε μικρή παρουσία στις δημόσιες εμφανίσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποτήρι ξεχείλισε προσφάτως, με το γενικό γραμματέα να διαμαρτύρεται, όπως και ο προκάτοχός του, για θέματα αρμοδιοτήτων, καθώς ο υπουργός συνέχισε να δουλεύει με τους συνεργάτες του προσωπικού του γραφείου που λάμβαναν τελικά τις αποφάσεις χωρίς να έχουν θεσμική εξουσιοδότηση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Τ. Σαλτερής επέστρεψε ήδη στο Γραφείο Συντονισμού της κυβέρνησης όπου ήταν και πριν αποσπασμένος.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, εκτός των Οδ. Βουδούρη και Τ. Σαλτερή, τον Νοέμβριο του 2016 παραιτήθηκε και ο γενικός γραμματέας Μετανάστευσης Βασίλης Παπαδόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα