Σε... απεργιακό κλοιό την Πέμπτη η χώρα


Σε απεργιακούς ρυθμούς θα κινηθεί αύριο, Πέμπτη η χώρα, καθώς η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει 24ωρες κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου της κινητικότητας.

Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει πως οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν κατά περίπου 370.000 και από 936.000 το 2011, τονίζοντας πως συνολικός αριθμός ανέρχεται πια, μαζί με τους ένστολους, στους 567.000.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ

επιχείρησαν να δείξουν τις ελλείψεις προσωπικού, που υπάρχουν σε καίριους τομείς του δημόσιου τομέα και να αιτιολογήσουν το αίτημα τους για ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, κυρίως στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Οι ίδιοι αναφέρθηκαν επίσης και τα εργασιακά, για τα οποία έγινε λόγος για «εργασιακή ζούγκλα» και «εργασιακό μεσαίωνα», ενώ σημειώθηκε ότι επίκειται «σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων με ταυτόχρονη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αμφισβήτηση του κατώτατου μισθού και επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ επισήμαναν ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 αναμένονται νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ενώ αναφέρθηκε ότι δρομολογείται η κατάργηση της ενιαίας σχέσης εργασίας και της σταθερής απασχόλησης μέσω της αξιολόγησης των δομών και των υπηρεσιών.

Σημειώνεται πως η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος για τις 11 το πρωί της Πέμπτης, ενώ κάλεσμα σε συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 10:30 το πρωί απευθύνει και το ΠΑΜΕ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστό ποιοί κλάδοι θα συμμετάσχουν στην απεργία, πέρα από τους ναυτεργάτες, οι οποίοι το έχουν ανακοινώσει. Όσον αφορά τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ δεν υπάρχει κανένα νεότερο, ενώ ο ηλεκτρικός θα έχει στάση εργασίας από τη 9 το βράδυ της Πέμπτης έως τη λήξη της βάρδιας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση-κάλεσμα η ΑΔΕΔΥ, διανύεται μια περίοδο κατά την οποία εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση όπου, μεταξύ άλλων, στο Δημόσιο Τομέα δρομολογείται η κατάργηση της ενιαίας σχέσης εργασίας και της σταθερής απασχόλησης μέσω της αξιολόγησης των δομών και υπηρεσιών που σταδιακά με τις μετακινήσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες θα αλλάζουν και οι σχέσεις εργασίας.

Η ΑΔΕΔΥ προτάσσει ένα πλαίσιο διεκδικήσεων κάνοντας λόγο για:


1. Δημόσιες υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών.

2. Σταμάτημα των διαδικασιών αξιολόγησης δομών κι εργαζομένων, την κατάργηση των μνημονιακών διατάξεων που περικόπτουν οργανικές θέσεις.

3. Κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας, της μερικής απασχόλησης, της ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας και την κάλυψη όλων των παγίων και διαρκών αναγκών.

4. Κατάργηση όλων των νόμων που μείωσαν μισθούς - συντάξεις - κοινωνικά επιδόματα.

5. Κατοχύρωση του δικαιώματος των ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο και της σύναψης γενικών και κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα