Ο Σόιμπλε "παίζει" καθυστέρηση για να μην δώσει χρέος


Της Βούλας Μαλαίνου

Του Αλέξη Ρωμανού

Το... "χαρτί" της καθυστέρησης της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης παίζει ξεκάθαρα πια το Βερολίνο, όπως είχε γράψει και σε παλαιότερο δημοσίευμά του το pagenews.gr, προκειμένου να μην υπάρξουν αποφάσεις για το "καυτό" ζήτημα του ελληνικού χρέους στο επικείμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Το "αλαλούμ", που σημειώθηκε με το λεγόμενο "Washington Group" την Τετάρτη, επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμηση, καθώς η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή Σύνοδος του Βερολίνου, τελικά ματαιώθηκε, όπως αποκάλυψε σήμερα η Deutsche Welle,

προκαλώντας εκ νέου "μούδιασμα" στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία φαίνεται βιάζεται να κλείσει στο πόδι τις "τρύπες" της διαπραγμάτευσης, για να λάβει ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για ελάφρυνση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, πληροφορίες του πρακτορείου ΜΝΙ ανέφεραν την περασμένη Τρίτη ότι η Σύνοδος αυτή συγκλήθηκε με "γραμμή" του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κάλεσε τους ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας σε έκτακτη συνεδρίαση, με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα.

Σημειώνεται πως στο λεγόμενο «Washington Group», στο οποίο θα απουσίαζε η Αθήνα, καθώς και το ΔΝΤ, δηλαδή η Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά θα δήλωναν το "παρόν" οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ΕΚΤ, οι δανειστές θα επιχειρούσαν να συμφωνήσουν σε έναν κοινό τόπο σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, με κίνητρο την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, την οποία επιθυμεί διακαώς πρωτίστως η Γερμανία. Γιατί; Διότι αν το Ταμείο δεν συμμετάσχει και σε αυτό το μνημόνιο, τότε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θα βρεθεί στην πολύ δυσχερή θέση να πείσει τους φορολογουμένους της χώρας του ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο, από τη στιγμή που ο βασικός χρηματοδότης της Αθήνας θα απουσιάζει. Συνεπώς, ο Σόιμπλε θα βρεθεί ενώπιον πολιτικών αποφάσεων, ενώ ακολουθούν οι γερμανικές εκλογές.

Από την πλευρά του το Βερολίνο δεν μιλά για ματαίωση. Διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρξε καν η πρόθεση για σύγκλιση Συνόδου, τονίζοντας πως προέχει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Αθήνα, επαναλαμβάνοντας τη θέση Σόιμπλε πως τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους.

Πιο συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, όπως μεταδίδει η Süddeutsche Zeitun, τόνισε πως "τέτοια συνάντηση δεν υπάρχει, δεν υπήρχε και δεν πρόκειται να γίνει".

"Δεν υπάρχει λόγος για συνάντηση αντιμετώπισης κρίσης γιατί δεν υπάρχει κρίση αυτή τη στιγμή", δήλωσε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή η διαδικασία της αξιολόγησης που τρέχει και ότι δεν υπήρχε επισήμως ανακοινωμένη τέτοια σύνοδος.

Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες, που διέρρευσαν χθες από τις Βρυξέλλες, τόνιζαν πως η Κομισιόν επεξεργάζεται ένα plan B, σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν ενταθχεί στο ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που αποτυπώνει το βαθύ "ρήγμα, που έχει πρακαλέσει στις σχέσεις Κομισιόν και Ταμείου το ελληνικό ζήτημα.

Οι Ευρωπαίοι και ειδικότερα ο ESM έχει ετοιμάσει, όπως έχει γράψει πρώτο το «pagenews.gr», μια πρόταση βραχυπρόθεσμων μέτρων, που θα ανακουφίσουν το βάρος του χρέους κατά περίπου 30 με 35 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, θα προσπαθήσουν να πείσουν το Ταμείο ότι αυτά τα μέτρα θα το καταστήσουν βιώσιμο και συνεπώς, δεν θα χρειαστούν να καθοριστούν από τώρα τα μεσοπρόθεσμα.

Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του δια στόματος Τζέρι Ράις, ο οποίος έχει επισημάνει ότι το Ταμείο διατίθεται να μπει σε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, καθώς εκτιμά ότι ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός, εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Αντίθετα, εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι επιμείνουν σε πλεόνασμα 3,5%, τότε το ΔΝΤ δεν θα συμφωνήσει σε ένταξη, αν δεν επιβληθούν πρόσθετα μέτρα, όπως αυτά, τα οποία σε πολλές ευκαιρίες έχει υποδείξει (μείωση συντάξεων, μείωση αφορολόγητου ορίου στη φορολογία εισοδήματος).

Για το θέμα του δημοσιονομικού στόχου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει την ίδια αντίληψη, με την αντίστοιχη για την ελάφρυνση του χρέους: δεν χρειάζεται να συζητηθεί σήμερα, οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στο τέλος του τρίτου προγράμματος. Αν επιμείνει να "μπλοκάρει" τις συνομιλίες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο μόνος τρόπος για να εγκριθεί ένα νέο πρόγραμμα από το Ταμείο θα είναι να επιβληθούν σκληρά πρόσθετα μέτρα, που θα φέρουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σε εξαιρετικά δυσχερή πολιτική θέση.

"Μουδιασμένο" το Μαξίμου

Από το Μαξίμου προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αντίδραση, ενώ ούτε χθες υπήρξε, στον απόηχο της είδησης περί σύγκλισης Συνόδου. Μόνο πηγές από το ΥΠΟΙΚ δήλωσαν, φανερά αμήχανες και μουδιασμένες, πως πρόκειται για μία "προγραμματισμένη συνάντηση" στους ευρωπαϊκούς κόλπους.

Στην κυβέρνηση, πάντως, επικρατεί μεγάλος προβληματισμός, με το "βλέμμα" στα αποθαρρυντικά μηνύματα από το Βερολίνο. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ξέρει πολύ καλά πως και η διαπραγμάτευση θα "τραβήξει" πολύ περισσότερο από το επιδιωκόμενο χρόνο, δηλαδή πέρα του Νοεμβρίου, καθώς και πως οι εταίροι δεν θα δεσμευτούν για το χρέος με ελαφρά τη καρδία, έχει δώσει "γραμμή" σε στελέχη και υπουργούς να τα πουν "ναι" σε όλα, κλείνοντας μάλιστα στο πόδι τις όποιες εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να επιτευχθεί εν μέρει η πολυπόθητη διευθέτηση του χρέους εδώ και τώρα. Ο κ. Τσίπρας "βλέπει" το χρέος, ως το επικοινωνιακό του "χαρτί" είτε για την παραμονή του στην εξουσία είτε για τη διατήρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ σε αξιοπρεπή επίπεδα, σε περίπτωση που αποφασίσει να προσφύγει στις κάλπες.

Γιατί η κυβέρνηση φοβάται τον Σόιμπλε

Αυτό όμως που το Μαξίμου φοβάται ότι ο Σόιμπλε δεν θα διστάσει –προκειμένου να σταματήσει τις απαιτήσεις ΔΝΤ και κυβέρνησης για αναδιάρθρωση– να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση, που είχε διατυπώσει το περασμένο καλοκαίρι, προκειμένου να εκβιάσει την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την Αθήνα.

Η πρόταση αυτή είναι: αν η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη ελάφρυνση χρέους, καθώς δεν μπορεί να είναι συνεπής με τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η απομείωση να γίνει, κατόπιν συμφωνίας αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο στόχος του 3,5%, που θα ισχύσει για το 2018, έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση, καθώς οι δανειστές επιμένουν ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα καλύψουν ένα εκτιμώμενο κενό της τάξεως του 0,4% του ΑΕΠ (700 εκατ. ευρώ).

Από τη μία το ΔΝΤ θεωρεί ένα πλεόνασμα 1,5% πιο ρεαλιστικό, από την άλλη οι Ευρωπαίοι θέλουν πάση θυσία να διατηρηθούν οι αυστηροί όροι.

Το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και κυρίως ο... ακλόνητος Σόιμπλε εμφανίζονται τόσο ανυποχώρητοι, οφείλεται στο εξής: Όσο μικρότερο το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο νωρίτερα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συναινέσουν σε απομείωση του χρέους. Δεδομένου ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται ήδη στο 180% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ ζητά από την ΕΕ να εξειδικεύσει ήδη κατά τους επόμενους μήνες τα μέτρα ελάφρυνσης που προτίθεται να συζητήσει μετά το 2018.

Σημειώνεται ότι οι όροι του ΔΝΤ για να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα είναι:

-Η άμεση μείωση του αφορολογήτου ορίου κάτω από το σημερινό όριο των 8.600€ (πιθανόν στις 5.000€) και στην κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών

-Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση συντάξεων 5-20% (Η ελληνική πλευρά αντιδρά και αντιπροτείνει το πάγωμα των συντάξεων).

-Η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων και η κατάργηση της δυνατότητας βέτο από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα