Σαουδική Αραβία: Κατάσχεση 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ελίτ


Το Σαουδαραβικό υπουργείο Πληροφοριών επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κατάσχει περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 800 δισ. ευρώ, και κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο ή ακίνητο που συνδέεται με το κύκλωμα διαφθοράς, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Μέχρι στιγμής στη Σαουδική Αραβία έχουν συλληφθεί τυλάχιστον 11 πρίγκιπες και 38 πρώην υπουργοί ωστόσο η λίστα αναμένεται να μεγαλώσει. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ, ένας

από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων του ουρανοξύστη των 99 ορόφων Kingdom Tower στο Ριάντ, που περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο της αλυσίδας Four Seasons, πολυτελή διαμερίσματα κι ένα εμπορικό κέντρο καθώς και του πολυτελέστατου ξενοδοχείου Savoy στο Λονδίνο.

Οι αρχές πάγωσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των συλληφθέντων, οι οποίοι απειλούνται τώρα και με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων ενώ παράλληλα, προσπάθησαν, να κατευνάσουν την αγωνία των επενδυτών ότι δεν θα επηρεαστούν επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που έχουν σχέσεις με συλληφθέντες υπόπτους.

Η επιχείρηση κατά της διαφθοράς έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ επιχειρήσεων ότι μπορεί να εντατικοποιήσει τη φυγή κεφαλαίων ή να εκτροχιάσει μεταρρυθμίσεις, σε μια περίοδο που η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις εν μέσω μιας παρατεινόμενης καθίζησης των τιμών του πετρελαίου.

«Πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι μόνον οι προσωπικοί τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκομένων πάγωσαν και όχι εκείνοι των εταιρικών τους επιχειρήσεων, μέχρι να αποφανθεί τελεσίδικα η Δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Αχμέντ Αμπντουλκαρίμ. «Με άλλα λόγια οι εταιρικές επιχειρήσεις δεν επηρεάζονται» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι δεν έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις μεταφορές κεφαλαίων μέσω νόμιμων τραπεζικών διαύλων.

Αλλά και ο υπουργός Εμπορίου, Ματζίντ αλ Κασάμπι, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι εταιρείες, περιλαμβανομένων και εκείνων ιδιοκτησίας των συλληφθέντων, θα έχουν «πλήρη προστασία».

Την ίδια ώρα οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης προσφέρουν πολιτικό άσυλο στους Σαουδάραβες πρίγκιπες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις διώξεις στη χώρα τους. Πηγή ανέφερε στο Al Jazeera ότι οποιοσδήποτε πρίγκιπας ή πολίτης της Σαουδικής Αραβίας αναζητά καταφύγιο, είναι «ευπρόσδεκτος» στην Υεμένη. «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε καταφύγιο σε οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας Αλ Σαούντ ή σε οποιονδήποτε Σαουδάραβα πολίτη που θέλει να γλιτώσει από την καταπίεση και τις διώξεις», ανέφερε η πηγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα