Προέλαση του συριακού στρατού προς τα ανατολικά


Με την αναστολή των εχθροπραξιών στα δυτικά της χώρας, ο στρατός της Συρίας θα κινηθεί στα ανατολικά προκειμένου να εμποδίσει τις δυνάμεις που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ να καταλάβουν τις περιοχές που βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών, εκτιμούν ειδικοί και στρατιωτικοί στη Δαμασκό.

Η κατάσταση είναι ήρεμη σε πολλές κεντρικές και δυτικές περιοχές της Συρίας μετά την υπογραφή στις 4 Μαΐου από

τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία μιας συμφωνίας για τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης», προκειμένου να εδραιωθεί μια βιώσιμη εκεχειρία.

«Η εκεχειρία αυτή θα επιτρέψει σε ένα μέρος του συριακού στρατού να αναπτυχθεί προς τα ανατολικά με κατεύθυνση θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, κυρίως προς τα ιρακινά σύνορα και προς την Ντέιρ αλ Ζορ, όπου ο κυβερνητικός θύλακας είναι περικυκλωμένος», εξήγησε ο Ουάνταχ Άμπεντ Ράμπο, διευθυντής της εφημερίδας al Watan που πρόσκειται στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η συμφωνία της 4ης Μαΐου αφορά τη δημιουργία τεσσάρων «ζωνών αποκλιμάκωσης»: στην επαρχία Ιντλίμπ και στις γειτονικές της επαρχίες, στην ανατολική Γούτα, στην επαρχία Χομς και στα νότια.

Αντίθετα, το ανατολικό μέρος της Συρίας, μεγάλο μέρος του οποίου αποτελείται από ερήμους, διεκδικούν δύο ομάδες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και πρωτίστως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), μια κουρδοαραβική συμμαχία.

Η άλλη ομάδα, η Μαγκαουέιρ αλ Τάουρα (οι Κομάντο της Επανάστασης), που αποτελείται από αντάρτες που έχουν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ και την Ιορδανία, κατέλαβε πρόσφατα μια σειρά πόλεων στα νοτιοανατολικά, κοντά στα ιρακινά σύνορα.

Keywords
Τυχαία Θέματα