Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο: Προβάδισμα Αναστασιάδη δείχνουν τα exit polls - Μεγάλη η αποχή στις κάλπες


Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 550.000 ψηφοφόροι στην Κύπρο, για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Πριν από λίγο ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls.

Σύμφωνα με το exit poll του ΡΙΚ, ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 38%-42% των

ψήφων, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σταύρος Μαλάς με ποσοστό από 27% έως 31%.

Αναλυτικά τα exit polls:

Sigma

Νίκος Αναστασιάδης: 32-36%
Νικόλας Παπαδόπουλος: 24,5-28,5%
Σταύρος Μαλάς: 26-30%
Γιώργος Λιλλήκας: 2,5-5,5%
Χρίστος Χρίστου: 5-8%

TVONE

Νίκος Αναστασιάδης: 33,5-37.5%
Νικόλας Παπαδόπουλος: 25-28%
Σταύρος Μαλάς: 26,5-29,5%
Γιώργος Λιλλήκας: 2-4%
Χρίστος Χρίστου: 5,5-7%

Alpha

Νίκος Αναστασιάδης: 39,3-34,3%
Νικόλας Παπαδόπουλος: 28,3-23,5%
Σταύρος Μαλάς: 29,5-24,7%
Γιώργος Λιλλήκας: 4,1-1,7%
Χρίστος Χρίστου: 7,7-4,5%

ΑΝΤ1

Νίκος Αναστασιάδης: 34,5-38,5%
Νικόλας Παπαδόπουλος: 24-28%
Σταύρος Μαλάς: 26-30%
Γιώργος Λιλλήκας: 1,5-3,5%
Χρίστος Χρίστου: 5-7%

ΡΙΚ

Νίκος Αναστασιάδης: 38-42%
Νικόλας Παπαδόπουλος: 21,5-24,5%
Σταύρος Μαλάς: 27-31%
Γιώργος Λιλλήκας: 1-3%
Χρίστος Χρίστου: 4-6%

Τα αντιπροσωπευτικά επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 8.30 μ.μ. Το ερώτημα είναι πια ποιος θα είναι αντίπαλος του Νίκου Αναστασιάδη στον β' γύρο, την επόμενη Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου.

Οι «αναποφάσιστοι» και η «κρυφή ψήφος» είναι οι βασικές παράμετροι- σύμφωνα με τους αναλυτές- που θα καθορίσουν το βασικό αποτέλεσμα.

Το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στην κάλπη ήταν χαμηλότερο, σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Στο 71,4% ανήλθε η προσέλευση, έναντι 83,4% το 2013.

Οι υποψήφιοι έκαναν δηλώσεις, μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «γιορτή της δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι ο λαός ως κυρίαρχος θα αποφασίσει ποιος θα είναι πρόεδρος την προσεχή πενταετία. Στις προηγούμενες ημέρες, είπε, «οι υποψήφιοι είχαμε την ευκαιρία να παραθέσουμε τις προτάσεις, αλλά και τα διλήμματα, που τίθενται ενώπιόν μας».

Ο κ. Αναστασιάδης προέτρεψε τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό με νηφαλιότητα, πάντα έχοντας κατά νου πως η επόμενη ημέρα πρέπει να βρει όλους ενωμένους. Γιατί, πρόσθεσε, «πολιτικός αντίπαλος όλων είναι τα καθημερνά προβλήματα του λαού. Και τα προβλήματα του λαού θέλουν ενότητα, συνεργασία, σοβαρότητα και σωστό προγραμματισμό».Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι σήμερα «πρωταγωνιστές είναι οι πολίτες, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους ενισχύουν τη δημοκρατία και με τις επιλογές τους καθορίζουν το μέλλον της πατρίδας».

Σήμερα είναι η ημέρα της Δημοκρατίας, «η ημέρα, που θα μιλήσουν οι πολίτες», δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία Σταύρος Μαλάς, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Κάλεσε όλους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να ψηφίσουν, εκείνους, όπως είπε, οι οποίοι κρίνουν ότι δίνουν απαντήσεις για καλύτερο μέλλον.

«Γιορτή της δημοκρατίας», χαρακτήρισε τη σημερινή ψηφοφορία, ο υποψήφιος για την προεδρία Γιώργος Λιλλήκας. Κάλεσε όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να αποφασίσουν οι ίδιοι ποιον επιθυμούν να διαχειριστεί το μέλλον τους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ποσοστό αποχής δεν θα είναι υψηλό.

Ο πρόεδρος του Ε.ΛΑ.Μ, Χρίστος Χρίστου δήλωσε ότι έφτασε η ώρα οι πολίτες και ο λαός «να αποφασίσουν σε ποιους θα δώσουν τη δύναμη και ποιους εμπιστεύονται να επιλύσουν τα προβλήματά τους». Ο κ. Χρίστου, κάλεσε τον κυπριακό λαό να ψηφίσει και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά.Ο υποψήφιος για την προεδρία Μιχάλης Μηνά, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, κάλεσε τους νέους «να σηκωθούν από τα καφέ και να πάνε να ψηφίσουν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής σωτήριας.

Ο υποψήφιος για την προεδρία Χάρης Αριστείδου δήλωσε ότι αν ο λαός που έπαθε τόσες φορές τόσα κακά, τον εκλέξει, «θα φορέσει χειροπέδες σε όλους εκείνους, οι οποίοι δια ψευδών παραστάσεων έκλεψαν τη ψήφο του».

Ο υποψήφιος Ανδρέας Ευστρατίου κάλεσε τον κόσμο να επιλέξει εκείνον που θεωρεί καταλληλότερο και ευχαρίστησε το Υπουργείο Εσωτερικών για τις διευκολύνσεις που παραχωρεί σε άτομα με αναπηρία.

Ο υποψήφιος Χριστάκης Καπηλιώτης δήλωσε ότι, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, «νιώθει ικανοποιημένος, αφού του δόθηκε η ευκαιρία να στείλει τα μηνύματά του στον κόσμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα