Παζάρια Τσακαλώτου - Θεσμών στη Μάλτα

08:15 6/4/2017 - Πηγή: Pagenews

Στη Μάλτα, εκεί όπου για αύριο είναι προγραμματισμένο το άτυπο Eurogroup, χτυπά πλέον η καρδιά των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, ώστε να βγει "λευκός καπνός" και να προχωρήσει η συμφωνία που θα φέρει τα νέα μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκεται ήδη εκεί και αναμένεται να έχει επαφές με τους θεσμούς, με τις κυβερνητικές πηγές να επιμένουν πως η συμφωνία θα κλείσει δίχως να χρειαστεί να ζητήσει

τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης ο Αλέξης Τσίπρας, όπως προανήγγειλε χθες πως θα πράξει.

Tο βασικό σενάριο για συμφωνία - εάν υπάρξει συμφωνία-ανάμεσα στις δυο πλευρές προβλέπει μέτρα «σε δύο δόσεις», όπως επιβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές που έχουν γνώση της διαπραγμάτευσης.

Που σημαίνει ότι το 1% του ΑΕΠ για το 2019 θα εξασφαλιστεί από το μαχαίρι στις συντάξεις. Το υπόλοιπο 1% το 2020 από τη μείωση του αφορολόγητου. Οι δυο πλευρές αναζητούν ταυτόχρονα το μηχανισμό εκείνο που θα είναι δικλείδα ασφαλείας, ώστε αν το 2018 διαπιστωθεί ότι δεν πιάνουμε το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, να ληφθούν όλα τα μέτρα νωρίτερα.

Πάντως, οι υπό διαμόρφωση λεπτομέρειες της συμφωνίας θα κριθούν ενδεχομεως και σήμερα, στις κατ’ιδίαν συναντήσεις Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε και στις επαφές Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους θεσμούς στη Μάλτα.

"Στήσιμο" του ΔΝΤ και άκυρη η τηλεδιάσκεψη

Εν τω μεταξύ το κλίμα πάλι άλλαξε χθες το βράδυ, όταν ακυρώθηκε η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους Θεσμούς.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης ήταν στη... θέση τους, στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά προέκυψαν τεχνικά προβλήματα που δεν στάθηκε δυνατό να επιλυθούν, προκειμένου να γίνει η τηλεδιάσκεψη που είχε προγραμματιστεί, σε συνέχεια των συζητήσεων που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών, στις Βρυξέλλες, μία ημέρα νωρίτερα. Πάντως, υπήρξε και η πληροφορία ότι ίσως λόγος της αναβολής να ήταν ότι δεν μπορούσε να μετάσχει στη συνομιλία κάποιος από τους εκπροσώπους των δανειστών, πιθανότατα του ΔΝΤ, δηλαδή είτε ο Πολ Τόμσεν, είτε η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα