Οπισθοχωρεί ο Τσίπρας για το χρέος: Μπορεί να αποδεχθούμε την πρόταση Σόιμπλε


Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φαίνεται ότι κάνει ένα βήμα πίσω στο θέμα του χρέους.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ίσως η κυβέρνηση δεχθεί την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρόλο που χθες κυβερνητικά στελέχη ξεκαθάριζαν πως η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συμφωνία

μόνο αν οι δανειστές δεσμευτούν σε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα υλοποιήσει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ψήφισαν την περασμένη εβδομάδα οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως στρατηγικό στόχο την έξοδο στις αγορές κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου νωρίτερα παρουσίασε την ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε «ο στρατηγικός στόχος είναι να μπορέσει η χώρα με το πέρας του 3ου μνημονίου δηλαδή τον Αύγουστο του 2018, να δανείζεται από τις αγορές και κάτι τέτοιο είναι κοντά». «Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια συμφωνία για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είτε με μια ακόμα καλύτερη που παλεύουμε να πάρουμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν είναι πλέον υψηλού ρίσκου και τόνισε πως «παρά τις περιπέτειες που πέρασε -η χώρα- κρατήθηκε στον πυρήνα της ευρωζώνης, είναι μια χώρα που δεν έχει ελλείμματα, έχει εξυγιάνει τα οικονομικά της και δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα πολύ καλό come back».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε δημοσκόπηση του γερμανικού Τύπου, η οποία καταγράφει στροφή στην κοινή γνώμη της Γερμανίας, όπου οι Έλληνες δεν αποτελούν πλέον τους «τεμπέληδες» που τους πληρώνουν. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «μετά τις 15 Ιουνίου θα είμαστε εδώ και θα βλέπουμε επαναλαμβανόμενες καλές ειδήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Πηγές από Μαξίμου: Αν ήταν να δεχθούμε την πρόταση Σόιμπλε θα το είχαμε ήδη κάνει

Η αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου ήρθε λίγη ώρα αργότερα με κυβερνητικούς κύκλους να υποστηρίζουν ότι « αν ήταν να δεχθούμε την πρόταση Σόιμπλε, θα το είχαμε κάνει προχθές». «Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε και όχι μόνο από εμάς, καθώς δεν θεωρήθηκε αντίστοιχη των περιστάσεων. Αν ήταν να την δεχθούμε θα το είχαμε κάνει προχθές» ανέφεραν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Ποια είναι η πρόταση Σόιμπλε

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε δημοσίευμα στην αγγλόφωνη διαδικτυακή έκδοσή της, με τίτλο «Πηγές: Σόιμπλε και ΔΝΤ συμφώνησαν για το ελληνικό πρόγραμμα», εξηγεί τι είδους συμφωνία πρότεινε ο Σόιμπλε: Να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς χρήματα, και το θέμα του χρέους να μεταφερθεί για αργότερα. Με βάση αυτή τη συμφωνία το Ταμείο θα χρειαστεί να δώσει χρήματα αν η Ελλάδα μπορέσει να αποδείξει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο.

Handelsblatt: Η ελληνική κυβέρνηση θα υποχωρήσει

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Handelsblatt Βερολίνο και ΔΝΤ συμφώνησαν να επιμείνουν στο σχέδιο που απέρριψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της Δευτέρας: Το ΔΝΤ να συμμετέχει χωρίς χρήματα μέχρι να αποσαφηνιστεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Σε αυτό το πνεύμα αναμένεται να κινηθεί η λύση που δρομολογείται ενόψει της 15ης Ιουνίου, μολονότι απορρίφθηκε καταρχήν από την ελληνική πλευρά και η Handelsblatt εκτιμά ότι υπό την πίεση του χρόνου και των ομολόγων που λήγουν, η ελληνική πλευρά θα υπαναχωρήσει, όπως μεταδίδει η deutsche welle.

Η γερμανική εφημερίδα αποκαλύπτει τα όσα διημείφθησαν το βράδυ της Δευτέρας στο Eurogroup, κυρίως μεταξύ του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, το σενάριο που προκρίνουν Βερολίνο και ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα και το οποίο φέρεται να απέρριψε η ελληνική πλευρά το βράδυ της Δευτέρας προβλέπει τα εξής: Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε δέχεται την μερική εξειδίκευση πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος -όπως την παράταση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 15 χρόνια- με τη γνωστή στο μεταξύ επισήμανση ότι αυτά θα υλοποιηθούν το καλοκαίρι του 2018 και εφόσον κριθεί όντως αναγκαίο.

Σε αντάλλαγμα το ΔΝΤ ανακοινώνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ικανοποιώντας έτσι το πάγιο αίτημα του Βερολίνου. Εν συνεχεία ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Π.Τόμσεν και της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, από την οποία προέκυψε το εξής: το ΔΝΤ δέχεται μεν να συμμετάσχει, αλλά με τεχνική και όχι οικονομική υποστήριξη. Βάσει της προωθούμενης συμφωνίας (stand-by-arrangement) θα εκταμιεύσει χρήματα μόνον όταν θα έχει αποσαφηνιστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, με τον τρόπο αυτό ο Β. Σόιμπλε θα εκπλήρωνε την υπόσχεσή του προς την κοινοβουλευτική του ομάδα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση ενώ ικανοποιημένο θα ήταν και το ΔΝΤ αφού δεν θα χρειαζόταν να καταβάλει χρήματα όσο δεν πληρούνται οι όροι που θέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα