Οικονομία και Σκοπιανό "καίνε" την κυβέρνηση


Δύσκολη η εβδομάδα που ξεκίνησε. Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί σε πολλαπλά μέτωπα και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει μπροστά της.

Το πρώτο μέτωπο είναι αυτό της οικονομίας. Οι θεσμοί βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και από την Τετάρτη θα ξεκινήσουν και οι συναντήσεις κορυφής με υπουργικά στελέχη, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Eurogroup της 24ης Μαΐου, όταν και θα πρέπει να έχει κλείσει τουλάχιστον η τεχνική συμφωνία (staff level agreement).

Πολλά από τα προαπαιτούμενα παραμένουν σε εκκρεμότητα, ενώ το παράθυρο που είχε φανεί μέσα από δηλώσεις υπουργών και βουλευτών για αναστολή των περικοπών στις συντάξεις - που έρχονται τον Ιανουάριο του 2019 - κλείνει μετά τα αρνητικά μηνύματα από τους εταίρους.

«Οι περικοπές στις συντάξεις θα εφαρμοστούν κανονικά, αλλά θα προσπαθήσουμε να τις βελτιώσουμε», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο αρμόδιος υφυπουργός, Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος επιπλέον παραδέχθηκε ότι οι περικοπές αυτές θα αφορούν και τις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Η συζήτηση ούτως ή άλλως έχει ξεκινήσει για τα καλά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το τι περιμένει τη χώρα και τους πολίτες μετά το μνημόνιο. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το Σάββατο κυρίαρχο ζήτημα, μάλιστα, ήταν το αν πρέπει να υπάρξει ή όχι επαναδιαπραγμάτευση σημείων της συμφωνίας με τους δανειστές και ο ακριβής χρόνος στον οποίο θα λάβει χώρα.

Το Σκοπιανό είναι το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο. Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί το πολυαναμενόμενο ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ στη Σόφια, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων. Μένει λοιπόν να φανεί εάν θα επιβεβαιωθεί η πρόσφατη δήλωση του Σκοπιανού πρωθυπουργού πως «αν δείτε συνάντησή μου με τον Έλληνα ομόλογό μου, τότε είμαστε κοντά σε λύση», με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πράγματι οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις ως προς το ονοματολογικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σαφές μήνυμα από τις Βρυξέλλες στο Μαξίμου: Η συμφωνία με τα Σκόπια να περάσει με 180 βουλευτές

Keywords
Τυχαία Θέματα